Възстановяването след вирусно заболяване и грип е също толкова важно за пълното оздравяване, колкото и лекуването на самото заболяване. Всъщност опашката от умора и слабост може да продължи много по-дълго от острото състояние и температурата. Ако се пренебрегне, се получават усложнения и то доста време, след като сме преболедували и сме решили, че нещата са се разминали. Най-засегнати са децата, които не могат да определят и да кажат как се чувстват. Много често това е причина да се разболяват отново и отново, просто хронично не се доизлекуват.

Според традиционната китайска медицина, възстановяването след боледуване от грип продължава от половин до една година и има голяма възможност да се получат усложнения при неправилно и ненавременно лечение. На имунната система са й е необходими време и ресурс за пълно възстановяване. Грипът е сериозно изпитание дори за здрав човек със силен организъм.

Три са основните грешки, които се допускат при епидемия от грип или вирус:

 • Продължаваме да ходим на работа или да водим детето на на градина полуболно и се лекуваме в движение, което най-често ни доразболява и усложнява лечението.
 • Неправилното лечение или самолечение – с продължителна употреба на капки за нос или неоправдано ранно включване на антибиотици и антихистаминови препарати, прекаляване с използването на антипиретици при леко повишаване на температурата, заключват омагьосания кръг, в който попада така нареченото „често боледуващо дете”.
 • След период на домашно лечение, най-вече детето (но и ние), много бързо се връщаме към обичайните си дейности и контакти (детска градина, работа) и така организмът лесно поддава при нова среща с вирусите.

Възрастните правим същите грешки, като смятаме, че ще ни се размине. Но при грипна вълна е по-добре малко повече да се погрижим за себе си дори преди нея, за да нямаме проблеми след това. Моите наблюдения са, че най-често се пренебрегва реконвалесцентния период на пълно възстановяване след прекарано вирусно заболяване. Всеки си има слабо място, което най- често реагира в този период и тогава е необходим по-индивидуализиран подход, за да не се получат усложненията, които най-често има при грипна епидемия.

Синдромът на хроничната умора е едно от неспецифичните усложнения, често започващи след грип. Възниква, когато отслабеният от резките температурни промени и грипа организъм се опитва да работи при пълно натоварване и на пълни обороти. Най-честите симптоми са умора и мускулна слабост, които не се подобряват след почивка, намалена памет, понижена концентрация на вниманието, раздразнителност, астено-депресивни състояния, лош сън. Може да се добави главоболие, липса на апетит, болки в ставите и депресивно настроение. Най-често заболяването се среща при отговорни, амбициозни хора, подложени на стрес в работата и ежедневието си. Лечението му е комплексно и продължително.

Винаги се допитвайте до личния си лекар или хомеопат, ако нещата не вървят добре и имате притеснения.

Ето някои общи препоръки за възстановителния период:

 • активното лечение да продължава най-малко още десетина дена след острия период. Това може да включва чайове, хранителни добавки, хомеопатия и други алтернативни терапии, акупунктура, други физикални методи, хранителен режим.
 • за детоксикация – знаете колко продължително остават слабостта и изпотяването след заболяване, което е признак, че болестта не си е отишла и тялото има още какво да прочисти – потогонни чайове за детоксикация (липа, бреза, борови връхчета, лавандула и други), топли бани за краката.
 • да се продължи с билките и индивидуалното хомеопатично лечение поне 10-15 дена след отзвучаването на острата картина.
 • витамин С, много коментиран, защото има жизненоважна роля за здравето, но не може да се образува в човешкото тяло, поради което е нужно да бъде внасян чрез храната или на таблетки. При вирусни заболявания и след това организмът има повишени нужди от витамин С за възстановяване на имунната система, като антиоксидант, за подобряване на окислителните процеси. Има вече на пазара витамин С с постепенно освобождаване, който доставя на организма равномерни дози през деня.
 • сънят е най- добрият лечител. Неслучайно има непреодолима сънливост след изкаран грип, тялото се самолекува. Дайте си време за почивка. Движението най-често е добре да се ограничи, връщането към активен спорт не се препоръчва твърде бързо.
 • шуслеровата терапия е добър помощник в лицето на ШС № 2,4,6,8,9,11. Изисква се продължителен прием и редуване за детоксикация и балансиране на клетъчния йонен потенциал.
 • повечето хора в наше време, особено градските, имат някакъв скрит дефицит на хранителни вещества, витамини или минерали. Чували сте за клетъчен глад. След прекаран грип той се засилва, а апетитът най-често пък липсва. Така че приемът на витамини и минерали е особено важен. Знаете ли, че има витамини според нуждите на вашата кръвна група.
 • съществуват цял ред биоактивни растения, които могат да свършат прекрасна работа на този етап. Това са хранителните добавки с Нони, черен бъз, ехинацея, котешки нокът, синьозелените водорасли, целината и други.
 • и накрая, но не на последно място приемът на течности – писнало ни е от чайове, но не бива да се спират, дори намаляват. Топлите напитки и супи остават, както и алкализиращата храна. Храната трябва да е лека, с много зеленчуци и плодове. Не сурови(!) през първите дни, после се въвеждат за любителите, постепенно, сокове и смутита. Също не е препоръчително да се връщате веднага към месото, сладкото и други трудни за храносмилане продукти.

Няма и двама еднакви здрави, и нуждите им, когато се разболяват, също са различни. Оставете тялото да се самолекува, просто го слушайте и му помагайте!

Източник: Homeoart

Facebook Twitter Google+

0 Коментара