Каталунското слънце над Барселона щедро се раздава и се оглежда в редицата строени автомобили на летището. „Какъв автомобил ще изберете, госпожо?”, ме питат младежите на бюрото, за да ми дадат ключа. „Как какъв? Разбира се, че червен:-). От България съм си го поръчала още”.

Родината на SEAT няколко седмици посреща всеки ден журналисти от цяла Европа, за да им представи най-новото си творение – компактният кросоувър, носещ звучното име Arona. Испанският производител има традицията да кръщава всички автомобили с имена на различни градове и области в Испания. Този път световноизвестна заради автомобила става община Арона на любимия екзотичен туристически остров Тенерифе. (Най-новото попълнение в редиците на бранда, което ще видим чак края на годината, е голям SUV с името Tarraco, идващо от най-древния град на Испания Тарагона).

И докато размишляваме върху тези въпроси, Arona ни очаква. От България още съм си поръчала тестов автомобил с червен цвят, не защото е любимият ми и защото сме в Испания, а защото наистина стои много добре. В комбинация с черен, оребрен покрив, хромирана линия покрай страничните прозорци, която завършва с широка плочка със знака „X” (exelent), хромирани рейки на покрива, защитни кори отпред и отзад, Full LED предни и задни светлини, автомобилът дава заявка, че ще бъде добър спътник и в градска среда и при пътуванията до по-усамотени места.

В дните на международния медиен тест Каталуня и най-вече Барселона жужи от политико-икономически брожения, затова ние потегляме на север, към планините, където животът е в пълен покой.

Пътуваме по магистралата покрай красивата планина Монсерат. Оставаме много приятно впечатлени, защото возията си е направо комфортна, а моторът е съвсем отзивчив – все пак имаме на разположение 150 конски сили. След още малко километри навлизаме в природния парк Sant Llorenc del Munt i L’Obac. Е, тук пътят има съвсем друг облик и е време да превключим на спортен режим (останалите са нормален, еко и индивидуален).

Автомобилът ни е в спортната версия, наречена FR, така че стои много стабилно в супер тесните и остри завои, които следват един след друг. Почти като състезатели сме, въпреки, че по този път си е истинска лотария да се правиш на такъв – ако насрещният също се прави на състезател целувката ще е неизбежна. Благодаря, дори и с испанец, ще я пропусна. Затова успокоявам топката.

Стигаме до старинното каменно селце Mura, което има уникално тесни улички, а завиването по тях си е изкуство. Убеждавам се, колко е маневрена Arona и колко леко се управлява. Спираме за почивка, правя снимки и гледам от високо колко е красива. 

Потегляме по тесните пътища. Аз, като относително по-ниска (160 см), винаги предпочитам да „седя” по-високо на пътя. Е, именно това много ми хареса в Arona – по-високата шофьорска седалка, която освен по-добра видимост при пътуване, особено в градския трафик, предлага много по-лесно  влизане и излизане от колата.

Останахме впечатлени от мястото над главите както на първия ред, така и на втория. Ако се возите отзад ще имате достатъчно място за коленете. Като цяло обемът в купето създава усещане за простор. Спокойно може да съберете детски столчета за близнаците отзад, без да се налага да се гънете като гимнастичка, докато ги наместите. Багажното отделение предлага 400 л – ще съберете багажа им за едноседмична почивка, но мъжът ви ще трябва да се задоволи с малко сакче.

Оборудването е много приятно и въпреки, че не е премиум, то пластмасите са далеч от понятието „евтини”. Всъщност наличието на тапицерия Алкантара и контрастни червени шевове си е направо висок клас. В крак с новото време наличието на 8-инчов тъч екран с отлична разделителна способност и възможност за пълна свързаност със смартфона чрез Apple Car Play, Android Auto и Mirror Link правят модела абсолютно съвременен. Аудиосистемата предлага възможност за избор на американската BeatAudio с 6 премиум високоговорители, 300-ватов 8-канален усилвател и високоговорител за ниските тонове в багажника. Знаете ли колко яко звучи Sia?

Убедена съм, че ще остане очаровани от автоматичната скоростна кутия, която ще ви предложи доста асистиращи системи – любимият адаптивен автопилот, който дори може да спре до нула – той влезе в отлично действие, когато в късния следобед движението по магистралата около Барселона доста се сгъсти.

Все повече се убеждавам колко е полезна сигнализацията в страничните огледала за наличен в близост автомобил (особено когато се събираха две магистрали и автомобилите идват и отляво и отдясно). Полезно е и предупреждението от сблъсък с друг автомобил при излизане на заден хор. Arona е оборудвана и Hill Hold control, който задържа за секунди колата при потегляне по наклон.

А най-хубавото е, че има система за автоматично паркиране, която сама намира свободно място и сама паркира колата (не се обиждайте дами, но от направено лично проучване сред 12 жени, само 2 успяха да паркират – едните се отказаха от наличното място, други с хиляда маневри се наместиха при достатъчни 4, на едната слязох аз да й паркирам колата, защото не ми издържаха нервите да чакам).

SEAT Arona широко отваря врати за всички от всякакви поколения и родове. Просто „Бъди себе си!”, казва тя и ви очаква да я тествате в България.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара