Стивън Хокинг, блестящият британски астрофизик, който – привързан към инвалидната количка – мечтаеше за звездите, е починал тази нощ на 76 години, предаде BBC. По ирония на съдбата това се случи на рождения ден на друг гениален астрофизик – Айнщайн.

Хокинг е известен със своите открития в сферите на физиката, математиката, космологията, както и работата му по Теорията на отностителността на Айнщайн и изучаването на черните дупки в космоса.

Повече от 30 години Хокинг живее с амиотрофична латерална склероза – заболяване, което води до разпадане на нервните клетки в мозъка и гръбнака. Само с един от лицевите си мускули ученият успява да управлява компютъра, с който се движи, комуникира със света, пише книги и чете лекции. Професорът от Кеймридж стана истински символ на човешкия дух, любопитство и решителност.

Ето някои от забележителните мисли на този блестящ космически ум:

  • Най-големият враг за знанието не е невежеството, а илюзията за знание.
  • Напълно в реда на нещата е да се правят грешки. Нищо не е съвършено, защото ако съществуваше съвършенство, не бихме съществували ние.
  • Ние сме само една напреднала порода маймуни на една малка планета около една много обикновена звезда. Но ние можем да разберем Вселената. И това ни прави много специални.
  • Първо, помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Второ, никога не се отказвай да работиш. Работата ти дава смисъл и цел, защото без нея животът е празен. Трето, ако имаш достатъчно късмет, ще намериш любовта – помни, че я има, и не я отвърляй.
  • Сигурен съм, че най-простото обяснение е, че няма Бог. Никой не е създал Вселената и никой не направлява нашите съдби. Това ме води до дълбокото схващане, че вероятно няма небе и няма отвъден живот. Ние имаме само този живот да оценим великия замисъл на Вселената, за което аз съм изключително благодарен.
  • Тихите хора имат най-гръмки умове.
  • Винаги ме изненадва, колко незаинтересован сме ние днес за такива неща, като физиката, пространството, Вселената и философията на съществуването ни, нашата цел, нашата крайна дестинация. Този свят там, навън, е напълно луд. Бъдете любопитни!
  • Възможно е примитивният живот [във Вселената] да се среща много често, докато интелигентният – твърде рядко. Някои биха казали, че всъщност му предстои да се появи и на Земята.
  • Забелязал съм, че дори хората, които твърдят, че всичко е предопределено и ние нищо не можем да направим, за да го променим, дори и те се оглеждат, преди да пресекат улицата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара