Черупките на яйцата, които обикновено попадат в боклука, са всъщност много богати на полезни вещества и могат да послужат в градината.

Вместо покритие

Пръстта около цветята и градинските насаждения може да се покрие със счукани яйчени черупки. А ако слоят е достатъчно дебел, ще предпази от поникване на плевели около насажденията ви.

Нахранете птичките

Птичките са много важни за вашата градина, защото контролират популациите на насекоми. Те могат да си набавят калций от яйчените черупки, разпръснати наоколо.

Отървете се от охлюви

Охлювите (особено голите) могат да нанесат много поражение по листата. Когато вали, разпръснете едри парчета от яйчени черупки, които ще драскат коремите на охлювите и ще ги държат надалече от листата.

Излекувайте порязаното място

Яйцата имат ципа вътре в черупката, която притежава много лечебни способности. Наложете я върху малките рани и порязвания и те бързо ще заздравеят.

Течен тор

Кипнете 4 литра вода и добавете 10-20 сухи черупки от яйца на дъното на съда. Оставете ги да престоят през нощта, а сутринта прецедете течността. Можете да я използвате за подхранване на растенията с калций и калий.

Изпъдете котките

Котките обичат да използват градината за тоалетна. Ако искате да ги държите надалеч от насажденита ви, поръсете с яйчени черупки. Миризмата им ги отблъсква.

Обогатете пръстта

Прекопайте пръстта около храстите, дърветата и цветята, като я смесите с яйчени черупки. Това ще я подхрани с магнезий и калций.

За дренаж

На дъното на саксията поставете пласт яйчени черупки вместо камъни, за да се получи дренаж. Това ще подобри циркулацията на въздух.

pH равновесие

ИЗползвайте яйчени черупки в кисела почва, за да намалите pH-то и да я направите по-плодородна.

За разсад

Яйчените черупки са идеални, за да посадите семенца за разсад.

За компост

Сухите яйчени черупки са идеални за компост, като го подхранват с полезни вещества.

Източник: Home Hacks

Facebook Twitter Google+

0 Коментара