Много се говори за ползите и вредите от слънчевите лъчи. Много козметични фирми се надпреварват да ни продават продукти, с които да се защитаваме от слънцето. През последните десетилетия модата на слънцето постоянно се мени. На какво да вярваме в крайна сметка? Има ли такова нещо като „здравословен тен” или трябва да използваме слънцезащитен крем всеки път когато отиваме от паркинга до супермаркета?

Нека погледнем за малко в историята.

Древните египтяни са боготворяли слънцето и архитектурата им е била оптимизирана така че да може да взаимодейства с него.

Древните гърци почитали Хелиос, бога на слънцето, а част от подготовката първите Олимпийски атлети за състезания били слънчевите бани, с които целяли заздравяване на мускулатурата и нервната система.

Римският учен Плиний, както и много от древните лечители твърдели, че

слънцето е най-доброто лекарствено средство.

Назад в историята лишаването от слънчевите лъчи винаги е било асоциирано с по-слаба костна система. При пресъздаването на битката при Пелузий, Херодот отбелязва, че черепите на убитите Персийски воини са толкова крехки, че съвсем лек удар е способен да ги счупи, докато тези на Египтяните оставали здрави дори при сътресение с тежък камък. Причината била, че още в детски години главите на египетските деца били обръснати и излагани на слънце (което предпазва и от оплешивяване в по-късна възраст), докато персийците почти постоянно носели шапки.

До XIX век хората прекарвали една голяма част от

ежедневието си на открито.

С началото на ХХ век и индустриализирането на живота, голяма част от населението напуска селските райони и се заселва в големите градове, променяйки коренно начина си на живот и прекарвайки все повече време в затворени пространства далеч от слънчевата светлина. По това време се появяват болести като рахит и туберкулоза, които постепенно прерастват в епидемия.

През 1903 година на датският учен Нилс Финзен е връчена нобелова награда за откриване на

лечение за туберкулозата

посредsтвом хелиотерапия. Малко след това швейцарския д-р Аугуст Ролие открива първата клиника по хелиотерапия, като практиката му постепенно се разраства и броя на клиниките му достига 36 в цяла Европа.

Какво се е случило от тогава до днес? Защо слънцето е изпаднало в немилост и сме започнали да се крием и пазим децата си от него? Защо се харчат милиони за реклами и покупка на всевъзможни кремове за предпазване от слънцето?

Прочетете повече тук.

По материали от: Nadine Artemis, Aromacologist, Longevity Conference

Източник: svoizbor.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара