Още на пръв поглед забелязах в каква степен творческите замисли на авторката Кунка Димитрова изкусно са се превъплатили в скулптурна колкото голяма, толкова и земна действителност. И отново се запитах доколко познавам будната й душа, тайствено сплела ведно свойствени, но необикновени идеи, естествено изляли се в творбите й.

Веднага съжалих, че по една или друга причина пропуснах през 2017 година изложбата й “Сезони” в галерия “Нирвана” и тази в пловдивската галерия “Аспект” на следващата година. Сега наблюдавам изваяните плавни форми на изложените скулптури, чиито разноцветни глазури допълват и оживяват отделните образи, решени с характер и явна художественост дълго да разказват.

И не би могло да е иначе, защото авторката, родена и израснала в семейството на известните наши скулптори Минка Христова и Димитър Димитров, отрано е развила изтънчения си усет за пространство, форми, цветове и детайли.

Навярно още докато е играла с брат си – скулптора Тодор Димитров в ателието на родителите си, е пълнила

джобове с желание и мечти да твори.

Те я отвеждат първо в Националната художествена гимназия София, а после и в Националната художествена академия, която заършва през 1990 година със специалност скулптура при професор Величко Минков.

Първата й самостоятелна изложба е в галерия “Драка” през 1996 година.

Следва участието й в изложбата на колекционерски чаши в Коблец и получаването на третата награда в конкурса “Човекът и морето” – Германия през 1997 година. През 2002 година е сред авторите на Националната скулптурна изложба. 2003 година я води в Италия – град Витербо, където участва в обща изложба.

През 2004 година в резиденцията на американския посланик в София Кунка Димитрова излага свои творби в изложбата на българските жени скулпторки.  В Тая – Унгария през 2005 година авторката участва в Международния симпозиум на изкуствата.

През 2006 година показва творбите си в самостоятелна изложба в галерия “Грита”. Следващата година скулпторката участва в общата изложба –  Представяне на българското изкуство в Лондон и в Пролетния панаир на изкуствата в Дъблин. 2008 година идва със  самостоятелната й изложба

“Приказки без край”

в галерия “Грита”; изложба в галерия “Арте” и самостоятелната изложба “Ангелът” отново в галерия “Грита”.

През 2009 година творческата биография на Кунка Димитрова се обогатява с участието й в изложбата “Преди и сега” в Националната художествена галерия; самостоятелната изложба “С дъх на цветя” – галерия “Грита”; 19 Международно биенале на хумора и сатирата – град Габрово; Национална скулптурна изложба.

През 2011 година авторката е сред участниците на изложбата “Първи полет” в Лондон. Скулптури на Кунка Димитрова се представят в Българския културен център в Лондон и на следващата година в изложбата “Легенди, пространства, форми”.

През 2013 г. нейни работи са показани в галерия “България” в изложбата “Музика и още нещо”.  През 2014 година скулпторката участва в съвместна изложба в галерия “Дванадесет звезди” – Европейска къща Лондон, а през 2015 в Арт Експо Милано.

Нейни скулптури са притежание на колекции в Белгия, Кипър, Англия, Унгария, България, Словения, Германия, Турция, Южна Корея, Ирландия.

За да се докоснете до чувствителния художествен усет, творческа придирчивост и талант на  Кунка Димитрова, за да видите пълната й отдаденост на красивото, посетете настоящата й изложба, озаглавена “Малки истории” в столичната галерия “Галерията” – бул. “Васил Левски” 58 Б . Изложбага ще продължи до първи ноември.

Талантливата авторката, която е сред скъпите за мен хора, има уебсайт – kunkadimitrova-bg.weebly.com. С негова помощ можете да се свържете директно с нея; да разгледате част от скулптурите и керамиката й; да се запознаете с материалите и техниките, които използва; да се информирате за предстоящите й изложби.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара