Във визитката на Мария Каракушева няма достатъчно място за всичко, на което е способна тази красива жена с фигура на топмодел – пианист от детските си години, композитор, музикален продуцент, вдъхновител, двигател и основна фигура в няколко музикални проекта, в които си партнира с други талантливи жени. В началото това е музикалният формат „Концерт за две Марии и едно пиано“, в който се включва близката й приятелка – тв водещата Мария Силвестър, а в настоящия – 9xМaria – участват девет Марии от различни сфери на медиите и изкуството. Амбициозното начинание е част от големия мултимедиен спектакъл Hearteclipse Live!, с който Мария Каракушева празнува своя нов албум – Hearteclipse. Девет вълшебни композиции, вдъхновени от различни моменти и ключови фигури в живота й, са включени в музикалната продукция. Спектакълът е с финансовата подкрепа на Fibank и ще бъде представен на 30-и октомври в столичния концертен клуб Music Jam.

Мария Каракушева

Снимки Енчо Найденов и Лилия Йотова

Авторският ви албум Hearteclipse е първият български класически албум, създаден и издаден от жена, която е и композитор, и изпълнител, и продуцент. Това радва ли ви или напротив – натъжава?

Когато един проблем няма решение, той е факт, а проблемите, които ме засягат, ги изследвам и намирам път да ги разрешавам. Ще бъда щастлива, ако този нов път го прокарвам не само за себе си, но и за много други. Надявам се повече хора да се вглеждат под повърхността, да се вслушват в себе си, да си спомнят кои са били, преди да са им казали кои трябва да бъдат. Представям си една по-добра среда, в която бих искала да живея, и  като артист и творец бих могла да покажа как да изглежда тя. Повечето хора имат нужда да “видят”, преди да повярват.

Кои бяха най-големите предизвикателства, през които преминахте, за да издадете албума, а и да организирате мултимедийния спектакъл Hearteclipse Live!?

Първата трудна стъпка беше да реша, че няма да чакам да ми се случат нещата, а ще си ги случа сама. Преминаването от изпълнител през композитор и продуцент е сложен процес и изисква голяма отдаденост и воля. В началото срещнах неразбиране и отказ от хора и организации, към които се обърнах за подкрепа, но когато реализирах албума си, вече нямах нужда от тяхната оценка – получих я от публиката, а тя е най-важното мерило за твореца.

Сега съм на прага да случа следващата си голяма цел – спектакъла Hearteclipse Live!, и първи до мен застанаха и ме подкрепиха Клуб Smart Lady (програмата на Първа инвестиционна банка за подкрепа на жените в бизнеса ). В успеха на премиерата повярваха и други важни хора, които ми помогнаха да доразвия идеите си и

да се получи магията на шоуто.

Сред тях са Енчо Найденов, отговорен за музикалните видеа, които са част от кампанията ми, включително и 9xMaria, Иван Шопов, който пресъздаде музиката ми по невероятен начин, Петко Танчев, който създаде визуалната част към спектакъла, екипът на Stagemasters, който също допринесе със своя международен опит в създаването на сцени.

Работата по спектакъла беше трудна, но и изключително зареждаща. Обградила съм се от хора, на които мога да се доверя и с които съм убедена, че ще създадем нещо специално.

Чрез концерта искате да дадете гласност и на една кауза, наречена #9хMaria. Разкажете за този порект? И защо избрахте албума Hearteclipse, за да говорите за ролята на жените творци в обществото?

Мария КаракушеваВинаги съм искала повече от себе си и най-вече от творчеството си. Мога дори да използвам фразата “всичко или нищо” за определяща действията ми. Hearteclipse е албум, който има своето място в съвременната българска музика.

И тук идва въпросът:  къде е това място и кой го определя? Моят опит показа, че гилдията мълчи – не просто бездейства, а направо игнорира появата на нови и различни проекти. И това не се случва само в музикалните среди. Докато продуцирам албума си и след това спектакъла, се сблъсках с обичайните трудности, но и с много абсурдни ситуации. Те ми дадоха отговор защо не се случват повече подобни неща на българската сцена.

Истината е, че трябва да си особено упорит и направо на инат да изведеш идеите си докрай. Реших, че цялото това усилие, за да си струва наистина, трябва да носи смисъл за възможно най-много хора. 9xMaria е моят начин да разширя смисъла. Обединявайки силите си с други като мен, жени творци в различни сфери, показваме, че промяната зависи от нас. Всяка една от 9-те Марии е имала подобни сблъсъци, всяка е преминала през трудности и несправедливи ситуации, но всяка избра да разкаже положителната история за себе си и професията си. Добрият пример има голямо влияние и най-важното – вдъхновява, каквато е и целта на каузата.

Кои са останалите Марии, които участват в проекта? И с какво именно те вдъхновяват?

Мария КаракушеваСпрях се на бройката 9, защото исках да са колкото е и броят на произведенията в Hearteclipse и всяка да си има “саундтрак” към посланието. Всички те – Мария Силвестър, Мария Балева, Маша Илиева, Мария Арангелова, Мария Пеева, Мария Статулова, Мария Лалева, Мария Илиева, са жени, които ме вдъхновяват с таланта, креативността, силата, упоритостта и харизмата, които притежават. Имаме общи идеали и говорим на общ език – езика на твореца. Когато им разказах за проекта, те ме разбраха и приеха лично каузата. Надявам се 9xMaria да има голям отзвук в обществото и да се развива в полза на жените творци.

Като споменахте Клуб Smart Lady, на първата среща на клуба казахте, че има сериозна дискриминация спрямо дамите във вашата професия. Защо още се борим с тези предразсъдъци?

Най-простият отговор е обикновено верният – защото все още е тема табу. Феноменът “Ефектът на Матея” съществува и в областта на музиката. Натрупването на предимства в полза на мъжете (защото те са имали историческо предимство) и предварителното заклеймяване на жените е факт. Системата трябва да се промени и да се даде не само равен старт, но и да се наблегне на нови методи и подход, за да не се пропиляват таланти.

Едно от най-трудните неща, с които се преборих в началото на творческия си път, бяха рамките, в които ме беше поставила и възпитала класическата школа. Тя дава изключителна основа, но не толерира новаторството и много хора остават в тези рамки. Най-талантливите и най-надарените не се издигат до върха без усилие, но ако искаме да

имаме успешни жени творци,

усилието трябва да дойде и от обществото. То трябва да припознае силата и способността си не само да се наслаждава на артистичните постижения, но и да ги провокира. Известно е колко е важна ролята на меценатите, на вдъхновителите и финансовите поръчители на едно или друго събитие в изкуството. Мечтая един ден това да се случи и в България – хората с възможности да осъзнаят не само благородната, но и отговорна задача да вдъхновяват другите със своя собствен пример на щедрост и натрупване в колективната духовна еволюция.

Мария Каракушева

Казвате, че Hearteclipse е опит за себепознание. Какво разбрахте за себе си след този опит?

Hearteclipse е само началото на мечтания ми творчески път, а вече успя да ме направи по-зряла, по-разбираща, по-смела, по-искрена. От нас зависи колко бързо ще научим уроците на живота и как ще ги използваме след това. За себе си разбрах, че имам по-специално сърце и се научих да го слушам и следвам.

От 29 години активно сте на сцената. Какво бихте посъветвали жените музиканти, които са тръгнали по този път?

Няма да крия, че не е лек избор, но усещането да се докоснеш до този свят е несравнимо. Моят съвет е да бъдат по-активни и смели, да заложат на силните си качества, да са постоянни и да не спират да се учат, защото музиката е огромен океан, за който цял живот не стига да го опознаеш.

Кои са вашите сърдечни затъмнения? А изгреви?

Дала съм им имена – Ash, Two Light Years, Love is Art… разказала съм за моите сърдечни затъмнения чрез музиката в Hearteclipse. Най-важният ми изгрев в момента е този на композитор.

А какво се вижда след сърдечно затъмнение, какъвто е буквалният превод на името на албума ви?

Музика, а музиката може да освети и най-тъмните кътчета в душата ни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара