Рой Якобсен е един от най-четените и обичани норвежки писатели.

Той е оригинален и задълбочен автор с изявен интерес към живота на обикновения човек в различните исторически периоди в Норвегия. Лауреат е на повечето литературни награди в родната си страна. Номиниран е двукратно за престижната Литературна награда на Северния съвет и трикратно за Международната Дъблинска литературна награда. Книгите му са преведени на 40 езика

Романът „Невидимите“ е бестселър, номиниран за международната награда „Ман Букър“ и за Международната Дъблинска литературна награда.

Действието се развива между 1913 г. и 1928 г. на малкия остров Барьой на северното крайбрежие. Това е историята на семейството на норвежки рибар, принудено да се бори всеки ден със суровите условия на живот. Централната фигура в романа е малката Ингрид, чувствително и възприемчиво дете, което опознава природата и света на възрастните. Недоизказаното в прозата на Якобсен разкрива простотата, истинността и красотата в отношенията между хората. Стилът на автора, напомнящ на исландските саги, хармонира с историята на малката общност на север и превръща „Невидимите“ в творба от най-висока класа.

Романът „Бялото море“ е продължението на бестселъра „Невидимите“. В него Рой Якобсен създава динамична и въздействаща картина на събитията от 1944 и 1945 г., съдбовни за Норвегия под нацистка окупация. Главната героиня Ингрид се завръща на родния остров Барьой, където живее със спомените за роднините си и отминалото детство. Тя намира любовта в лицето на руски войник, оцелял след потапянето на кораба с военнопленници „Ригел“. В характерния за Якобсен завладяващ поетичен стил са обрисувани съдбите на обикновени хора, преплетени със значими исторически събития.

„Опожареният град на чудесата“ е завладяващ екзистенциален роман, който разказва за интригуващата история на Зимната война, когато три месеца след нахлуването на Хитлер в Полша Русия атакува Финландия. Действието се развива в малкото градче Суомосалми през студената зима на 1939 г. Неговите 4000 жители го опожаряват и се оттеглят, а дървосекачът Тимо Ватанен остава да живее в изоставена къща и чака врагът да пристигне. Понася тегобите заедно с няколко руски селяни, като се борят за своето оцеляване.

Някогашният „идиот“ на градчето е приет от тези мъже като техния спасител. Един единствен човек трябва да брани останките и да направи правилните избори, макар това да е толкова трудно и да е често сам в начинанията си.

Най-новите заглавия на Рой Якобсен могат да бъдат закупени от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара