Продукти:

  • 4 големи яйца със стайна Т
  • 230 хубав черен шоколад, min 60-70%
  • 113 г безсолно масло
  • 2 супени лъж. захар

Начин на приготвяне:

Купете хубав черен шоколад, с поне 60-70 % какаова съдържание. Да, по-скъп е, но тази торта едва ли ще я правите всеки ден. А за да си доставите пълно удоволствие от вкуса, шоколадът трябва да е качествен.

Включете фурната да се загрява на 200 градуса.

Пригответе си форма за торта с дъно, но с диамътер не повече от 17-18 см. Така ще получите височина, за по-голям размер увеличете продуктите. Увийте дъното и със станиол.

Разтопете на водна баня маслото и шоколада. Оставете да се охлади. В купа разбийте яйцата на висока скорост за 1-2 минути. Добавете захарта и продължете да разбивате поне още 5-7 минути, докато побелеят. Сега е моментът, ако решите да прибавите капачка уиски, малко Бейлис или просто ванилия за по-наситен вкус и аромат.

Внимателно изсипете половината шоколадова смес при яйцата. И внимателно разбъркайте с шпатула, като бъркането не трябва да е в никакъв случай енергично, а от ръба към центъра на купата… все едно сгъвате сместа. Целта е сместа да остане пухкава и въздушна. Добавете и останалата шоколадова сме на два-три пъти.

Изсипете сместа във формата за печене и я поставете в друг по-широк и дълбок съд (аз използвах тавичка). Налейте на дъното около 1 см гореща вода и сложете да се пече.

Печете първо 5 минути на 200 градуса, намалете на 180 и печете още 25-30 минути.

Ако не я изпечете достатъчно тя ще слегне при охлаждане, така че отделете поне 30 минути за печене. Ако направите проверка с клечка за зъби, то тя ще излезе със съвсем малко лепкав шоколад.

Охладете, по желание може да поръсите с какао или украсите с малини.

От Готварската книга на Алби, адаптирано от: http://www.christinamarsigliese.com/

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара