Танцът  спасява създателите на световната сензация – Националния балет на Грузия „Сухишвили” от сигурна смърт през 1937 г., а Йосиф Сталин става един от най-големите им почитатели.

05

Летящите грузинци, както са известни, идват на турне в България със специална юбилейна програма по случай 70-годишнината си.

То стартира на 28 ноември от София и продължава в Пловдив – на 29 ноември, Габрово – 1 декември, Варна – 2 декември, и Русе – 4 декември.

DAVLURI

Двучасовата програма ще представи най-зрелищните и емблематични танци, създадени за последните 70 години от поколения Сухишвили.

1313

История

Създаден 1945 г., в състав от 35 човека, за 70 години „Сухишвили“ изнася над 10 000 концерти на 5-те континента, в 88 държави, а публиката надхвърля 50 милиона души. Ансамбълът поставя рекорд в „ Ла скала“, където публиката ги вика на бис 14 пъти! Сред най-големите почитатели на „Сухишвили“ са Сталин, Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Шарън Стоун, Пеле и др.

With Pele

Главен хореограф на юбилейните спектакли е творческият гений –  Илико Сухишвили-младши – филантроп, ексцентрик, родолюбец. Художествен ръководител е Нино Сухишвили – внучка на основателите на Нино Рамишвили и Илико Сухишвили, които са основатели Първо поколение на ансамбъла.

nino repeticia

Нино Рамишвили работи до края на жизнения си път – 91- годишна възраст. До последния момент тя е водила репетиции, винаги на високи токчета и царствена осанка. Сравнявали са я с Желязната лейди – Маргарет Тачър.

Founders in Ilouri

През 1935 година на Световния фестивал на народните танци в Лондон, Илико е принуден да танцува сам, защото руската власт не пуска Нино Рамишвили от държавата, тъй като бащата на Нино е репресиран, а самата артистка е обявена за „ Враг на народа”. Сухишвили изпълнява танца сам, с което предизвиква възхищението на кралица Елизабет. Тя връчва „Златен медал” на приема в Уиндзорския замък. При връчване на медала

Сухишвили целува ръка на кралицата,

с което предизвиква буря от емоции от световните медии и новината достига до Йосиф Сталин.

Rehearsal

През 1937 година Лаврентий Берия съветва Сталин да разстреля всички, които носят фамилията Рамишвили – Сухишвили. Страстният танц на Илико в кабинета на ЦК на

Партията спасява Нино Рамишвили от разстрел и създава силно впечатление на Сталин. На предложението на Сталин – „ Помоли, каквото искаш”, Илико отговаря „ Искам ваша снимка с автограф”. В  този  момент той получава разрешение от Сталин за създаване на Грузински национален ансамбъл. Снимката с автограф на Сталин нееднократно е спасявала семейството.

Единствен син на Нино Рамишвили  и Илико Сухишвили е Тенгиз Сухишвили, който е художествен ръководител на ансамбъла от 1985 до 2007 г. Тенгиз е обявен за най-добър „танцьор на палци на краката”.

IMG_9561 11

Facebook Twitter Google+

0 Коментара