Ценителите на добрия вкус, попаднали в два от най-популярните коктейл барове в София „Спутник“ и „The Cocktail Bar” се насладиха на истински пир за сетивата, гмурвайки се сред съставките на една необикновена напитка.

Handrick`s  (5)

Глобалният посланик на марката Hendrick’s Дънкан Макрий разкри тайната комбинация от аромати и вкусове, които придават отличителния великолепен вкус на джина – единствен по рода си в категорията.  Необичайната смесица от билки, корени, семена и плодове от цял свят, флоралните нотки на българска роза и свежестта на екстракта от краставица пренасят небцето в друго измерение. Създателите на Hendrick’s са категорични – опитайте го само с тоник и резен краставица, за да го усетите напълно.

Handrick`s  (1)Историята разказва как през първата половина на 18-ти век Великобритания е завладяна от т.нар. gin craze – всички са луди по джина! Първоначално предлаган като алтернатива на френското бренди във времената на политически и религиозен конфликт между Великобритания и Франция, джинът се налага като разделителната линия между двата свята, но постепенно се превръща в събирателна на любителите на характерния му вкус.

Днес производството на джин e не просто занаят, а история от ценности, ритуали и интересни истории. Съвсем неслучайно Hendrick’s избира за свой глобален посланик един дипломиран философ,  посветен във всички тънкости на марката и коктейлите с джин.

Handrick`s  (3)

Дънкан въведе ценители и експерти в света на Hendrick’s чрез т.нар. сесия Деконструкция, в която представи стъпка по стъпка процесите на дестилация на джина, различните вкусови нюанси, изразителни вълни на основни и върхови вкусови нотки. Хвойна, бъз, корен от ангелика, кориандър са само част от основните съставки на напитката, но истинското предизвикателство е в съчетаването на две необичайни инфузии – краставица и българска маслодайна роза. Именно тази комбинация придава на джин Hendrick’s толкова неповторим, елегантен и в същото време необичайно дързък вкус. Той най-добре разкрива своите нюанси в традиционното съчетание с тоник. При Hendrick’s, стандартният лимон е детрониран –джинът винаги се поднася с резен краставица, който не само се е превърнал в запазена марка на напитката, но и довършва екстравагантния ѝ характер.

Handrick`s  (7)

 

Eто и две необичайно приятни рецепти:

 

Handrick`s  (6)Flora Dora               

50 ml джин Hendrick’s

20 ml пресен сок от лайм

10 ml сироп от малини

Ginger Beer

Чаша: Highball

Метод: Смесете всички съставки в чашата и долейте с джинджифилова бира. Декорирайте с малини и резен краставица.

Silver Martinez

40 ml джин Hendrick’s

20 ml Bianco Vermouth

5 ml ликьор Maraschino

1 даш Angostura Bitters

Чаша: Martini

Метод: Смесете всички съставки в чаша за миксиране и разбъркайте с лед. Прецедете в чашата за сервиране и декорирайте с портокалова кора.

Handrick`s  (4)

Hendrick’s се произвежда в малки серии по специална рецепта на семейната дестилерия William Grant & Sons, в така нетипичната за джин Шотландия, но с използване на вековната традиция на дестилирането, както и изобилието на чиста мека вода.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара