Беларуската писателка и журналистка Светлана Алексиевич е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, съобщи Nobelprize.org. Отличието й се присъжда за полифоничните й творби, които са паметник на страданието и куража в наше време.

svetlana

Светлана Алексиевич е родена на 31 май 1948 г. в украинския град Станислав, който вече се нарича Ивано-Франковск. Отраства в едно беларуско село, следва журналистика в Минск, след което работи като репортерка и учителка. От 1976 година насам публикува наред с книгите си есета и репортажи. Сред художествено-документалните й книги са „Чернобил – хроника на бъдещето“, „Войната няма женско лице“, „Цинковите момчета“, „Времето на секъндхенда“.

Нобеловата награда, както и сумата от 8 милиона шведски крони или 962 000 долара ще бъдат връчени на на церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончината на Алфред Нобел.

Тази година Нобеловият комитет е разгледал 259 предложения за Нобелови лауреати, от които 36 души са номинирани за пръв път.

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г. Присъжда се от Шведската академия по литература в Стокхолм. Досега отличието е връчвано 107 пъти.

Носителите на Нобелова награда за литература от 1901 до 2014 г. са 111. Само 4 пъти в историята на наградата – през 1904, 1917, 1966 и 1974 г., с нея са удостоявани по двама творци. Нито един път един и същ автор не е получавал два пъти Нобелова награда за литература.

Средната възраст на носителите на Нобелова награда за литература е 65 години. Най-младият отличен с нея е британският писател и поет Ръдиър Киплинг. Той я получава през 1907 г. за „Книга за джунглата„, когато е 42-годишен. Най-възрастният носител на отличието е британската писателка Дорис Лесинг (родена на 22 октомври 1919 г.). През 2007 г., когато й е присъдена Нобеловата награда, тя е на 88-годишна възраст.

От всичките 111 носители на Нобелова награда за литература до 2014 година 13 са жени. От тях първа е шведската писателка Селма Отилиана Лувиса Лагерльоф, а последната е канадката Алис Мънро. Със Светлана Алексиевич те стават 14.

Пръв лауреат на Нобеловата награда за литература е френският поет Рьоне СюлиПрюдом. Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература – руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър – през 1964 г.

Уинстън Чърчил получава Нобеловата награда за литература през 1953 г. (по това време е министър-председател на Великобритания).

Миналата година с Нобелова награда за литература беше удостоен френският писател Патрик Модиано. Отличието му бе присъдено за изкуството на спомена, с което той пресъздава най-неуловими човешки съдби и разкрива живия свят на окупацията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара