Всекидневното приемане на достатъчно количество вода е изключително важна предпоставка за здравето на бъбреците. Дехидратацията, особено когато се превърне в хронична, води до производството на урина с по-висока концентрация на минерали и отпадъчни продукти. Това може да доведе до образуването на кристали, които да повлияят на бъбречната функция и да допринесат за серия заболявания, като например камъни в бъбреците.

Адекватната хидратация намалява риска от камъни в бъбреците с 30 процента

Няколко фактора допринасят за образуването на камъни в бъбреците. Дехидратацията определено е един от тях. Поддържане на адекватна хидратация спомага на урината да остане разредена, което намалява риска от образуване на камъни в бъбреците. Тяхната поява е по-вероятна при горещ и сух климат, придружен от недостатъчен прием на течности.

Камъните в бъбреците могат да засегнат всеки, но на най-силен риск са изложени мъже на възраст 30-60 години. Проблемът засяга около 10-20 процента от мъжете и около 3-5 процента от жените.

Проучванията показват, че храните и течностите, които приемаме редовно, влияят върху риска от образуване на камъни. Например възрастни хора с по-висок прием на сол е по-вероятно да развият камъни в бъбреците. В същото време достатъчната хидратация намалява риска от заболяването с тридесет процента.

Според серия нови научни изследвания пиенето на достатъчно вода може да има защитен ефект върху бъбречната функция.

Бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма

Бъбречните камъни, известни още като нефролитиаза, се образуват когато отпадъчните продукти от кръвта се филтрират през бъбреците в урината. При твърде висока концентрация на тези отпадъчни продукти в урината, те образуват кристали, които от своя страна се натрупват в бъбреците и се превръщат в камъни. След като веднъж се е образувал, камъкът ще се опита да премине през пикочната система. Възможно е малки камъчета да бъдат отстранени, без да причинят проблеми, но големите могат да блокират уретрата, причинявайки силна болка, а понякога и инфекции на пикочните пътища.

Бъбреците са една от най-активно работещите системи от органи в човешкото тяло. Тяхната основна роля е да пречиства кръвта, като филтрира и отделя отпадъчни продукти (като урея и излишък на натрий) и да поддържа баланса от течности и електролити. Отпадъчният продукт от този процес под формата на урина преминава в пикочния мехур, преди да бъде изхвърлен. Бъбреците изпълняват и други важни функции в тялото. Те произвеждат хормони, които регулират производството на червените кръвни клетки и кръвното налягане. В същото време те активират витамин D, който играе ключова роля за здравето на костите.

От колко вода се нуждаят бъбреците, за да работят максимално добре?

Според препоръките на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) жените трябва да пият по около осем чаши от 200 ml, а мъжете по десет чаши на ден. Пиенето на много течности помага на бъбреците да изчистят натрия, уреята и отпадъчните продукти от тялото, което потенциално намалява риска от развитие на хронично бъбречно заболяване, според изследователи от Австралия и Канада. Откритията им не препоръчват „агресивно натоварване с течности“, което може да предизвика странични ефекти, но предоставят доказателства, че умерено увеличеният прием на вода до около два литра дневно може да намали риска от спад в бъбречната функция.

Всеки човек е различен и необходимото количество течности зависи от редица фактори като пол, физическа активност, климат и здравословно състояние, както и бременност и кърмене. Трябва да се отбележи обаче, че някои хора с бъбречни заболявания и по-специално тези, чиито бъбреци са спрели да работят и са на лечение като диализа, трябва да наблюдават много внимателно приема на течности.

Как да поддържаме бъбреците в оптимална форма?

  • Натуралната вода е най-здравословният избор, когато става въпрос за поддържане доброто здраве на бъбреците.
  • Препоръчва се приемането на по-малки количества вода в по-кратки промеждутъци от време.
  • Жените трябва да се стремят да пият около осем чаши от 200 мл течност на ден. Препоръчителната норма за мъжете е с две чаши повече.
  • По време на по-топли метеорологични условия или при усилени физически упражнения се препоръчва пиенето на повече вода, заради повишената загуба на течности при изпотяване.
  • Урината трябва да е със сламен или по-бледожълт цвят. По-тъмната урина е индикатор, че сме дехидратирани.
  • Един от най-сигурните начини да бъдем достатъчно хидратирани, когато сме в движение или тренираме, е винаги да държим бутилка натурална минерална или изворна вода под ръка.

Няколко прости промени в начина на живот, като например пиенето на препоръчителните количества течности, допринасят за поддържане на бъбреците в оптимално здраве. Най-добрият избор за поддържане и възстановяване на хидробаланса в тялото винаги и натуралната вода.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара