На 88-годишна възраст почина „Чаровният грозник“, един от най-популярните и обичани френски актьори – Жан-Пол Белмондо, предаоха световните агенции.

Роден e на 9 април 1933 г. в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейството на скулптор. Като тийнейджър Белмондо се  занимавал главно с бокс и футбол, но мечтата му била да стане актьор. Записва да учи драматично изкуство в парижката Консерватория.  Едва не навършил 27 години Жан-Люк Годар му поверява главна роля във филма „До последен дъх“.

Снима се в над 80 филма и 40 роли в театъра. През 1989 г. е удостоен с награда „Сезар“ за ролята във филма на Клод Льолуш „Галеник на съдбата“, но отказва престижния трофей, защото неговият създател – скулпторът Сезар се отнасял отрицателно към творбите на баща му.

До средата на 80-те образите на героите на Белмондо са главно смели авантюристи или цинични герои. Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които почти винаги изпълнява сам. Сериозните му роли се отличават с драматична дълбочина, а комедийните му са оцветени с автоирония и фин хумор.

Ален Делон заяви в ефира на радио Европа 1 и Сnews: „Напълно съм съсипан. Опитвам се да се овладея, за да не правя същото като него в следващите пет часа. Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно. Това е част от живота ми, който започнахме заедно преди 60 години”. Двамата са дългогодишни приятели. Играли са задено и във филми, един от които е „Борсалино“.

Една от най-емлебатичните му роли е тази в „Професионалистът“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара