В любимите ми женски вечери няма как да не започне разговор за мъже. Сред приятелките на всяка съвременна жена има такива, които са доволни от своите съпрузи и гаджета или пък такива, които постоянно срещат трудности в това да открият половинката си. Отделно от това с мъжете нямаме единствено интимни или партньорски отношения, а също така приятелски, работни или свързани с оползотворяването на някакво хоби.

Винаги, когато някоя жена срещу мен генерализира с думите: „Проблемът на съвременните мъже е, че…“ я прекъсвам и й казвам, че

проблемите на хората не зависят пряко от тeхния пол.

Но ако за момент излезем от тази позиция и трябва да отговорим „какъв е проблемът“ на съвременния мъж, аз имам точни и ясни отговори заради нелекия си опит с различни представители на другия пол.

Проблемът на днешния човек, респективно на днешния мъж, е неговото его. Това не е нещо ново или нечувано, дори бих казала, че е клише, което обаче коварно се прокрадва в живота, който градим, и никога не си тръгва.

Малко е смешно жена да говори за това какви са проблемите на мъжете, но, повярвайте ми, за една жена на която й пука за неин близък приятел или любим, в определени моменти от живота й всичко, което е било важно, е да разреши проблемите му. Затова би могла да познава проблемите на срещуположния пол сравнително качествено.

Заради различни травми при израстването мъжете градят своето самочувствие и самооценка върху едно криворазбрано его,

което им пречи да се отдават изцяло –

в работен аспект, защото не искат да се чувстват като роби, както и в личен аспект, защото не желаят да се чувстват под чехъл или още по-лошо – под токчето на силна жена до себе си.

От това криво разбиране и неправилно зададена самооценка самочувствието на мъжа страда при всяко сътресение в сексуален или финансов аспект, което отнема много от енергията му – но не, за да се справи адекватно със създалите се проблеми, а като си изкарва неуспеха върху близки приятели или партньорката си, която единствено се опитва да го подкрепя.

Защото при проблем, който засяга егото му, мъжът започва да влиза в собствения си филм с това, че трябва да се справя сам, че „сам войнът е войн“ и подобни глупости, които приключват с наличието на един човек,

превърнал се в изплашено момче,

заело отбранителна позиция срещу всички.

Естествено, че не трябва да чакаш винаги на друг, но увереността, че до теб има хора, които ги е грижа как си и можеш да приемеш помощта им, е силно мъжествено качество, което рядко се среща днес.

Често мъжете бързо се обръщат срещу някой, който дълго ги е подкрепял и се подвеждат по чужди приказки, което означава, че имат съмнения и проблем с личната си преценка за хората, които са им близки.

Така произлиза и проблемът на мъжа, свързан с правилния подбор на жена, защото в днешния космополитен свят винаги оставаш с усещането, че зад ъгъла те чака някой по-добър, някой, който би те разбрал по-качествено. В резултат на това мъжете често решават, че близките им не ги разбират и това вътрешно усещане създава проблемите с доверието. Въпреки че те по принцип са повече женски отколкото мъжки.

Хората са изградени от чувства, които са общи за човешкия вид, независимо от пола, който имаме. Проблемът на съвременния мъж е, че иска да е силен мъж и когато усеща някакви слабости, ги определя като присъщи и възможни само за женския пол, което го превръща в прикрит сексист, който не иска да признае чувствата си и започва да действа

хаотично, импулсивно и объркано като дете.

Потиснатите чувства, резултат от желанието да си силен мъж, са съвременен  проблем, защото мъж, който не признава чувствата и страховете си остава просто едно дете.

Един истински мъж трябва да се научи да признава какво наистина желае, а не какво трябва да желае. Трябва да усеща силата си през слабостта и тежките моменти, които се появяват в живота на всекиго.

Вземането на решение е сложен процес, разбира се, но често липсата на решение започва да се превръща в личностна характеристика, типична за слабохарактерните. Да стоиш в сянката на собствения си страх от вземането на решение, от това да казваш истината, да се прикриваш от отговорностите, които трябва да поемеш, е проблем.

Съвременният мъж има много проблеми, с които да се справя стоически. По такъв начин, че да не се превръща самият той в токсичен проблем за живота на някой друг.

По същият начин, по който една жена трябва да преодолява своите емоционални изблици и да е силният пол, когато се налага.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара