На 6 септември 2021 г. в ефира на БНТ 1 се завръща обновеното предаване „Култура.БГ“. Всеки делничен ден от 11:00 до 12:00 ч., водещият Димитър Стоянович ще посреща зрителите в ново студио.

Предстоящият сезон ще изненада зрителите на „Култура.БГ“ и с много нови рубрики. Досегашните музикални сегменти в предаването стартират с обновена, по-динамична и изкушаваща форма. Александра Гюзелева-Шани ще отвежда зрителите до най-горещите културни събития с директни включвания и ще води рубрика, посветена на оперативната критика.

Със своя рубрика в предаването ще бъде и Даниела Лалова, която ще запознава аудиторията с млади автори и дебютанти.

Всяка сряда предаването ще представя рубриката за културни и артистични събития зад граница – „Арт Детектив“, с водещ Симона Кръстева, автор на едноименния подкаст на БНТ. Към досегашния екип се присъединява и режисьорът Станислав Терзиев, работил за много формати на обществената телевизия и българското домакинство на „Евровизия“.

През новия телевизионен сезон, „Култура.БГ“ си поставя задачата да следи и представя постиженията на българските артисти не само у нас, но и на световната сцена. Един от първите гости на предаването ще бъде световно признатият аниматор Теодор Ушев, съвсем скоро получил своя втори почетен „Сезар“. Предаването ще застане зад големи национални каузи в областта на културата и ще работи за тяхното популяризиране и постигане – запазване на 9%-ния ДДС върху книгите и набирането на средства за построяване на концертна зала „Нов храм на музиката“.

„В сложната епидемична обстановка у нас и зад граница, екипът на „Култура.БГ“ ще се постарае да бъде полезен както на артистите у нас, така и на тяхната публика, като следи и коментира налагащите се промени в начина на функциониране на арт пространствата, възможните проекти и компенсации за хората на изкуствата, начините, по които различните артистични гилдии могат да работят и да получават възможности за изява“, споделя продуцентът на предаването, Николай Колев.

В пилотния епизод от новия сезон на „Култура.БГ“, акцент ще бъде Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Гост на Димитър Стоянович в студиото ще бъде колегата му Бойко Василев, с когото ще разговорят за споделените ценности и националното обединение. В предаването ще има живо включване от Пловдив, за да научат зрителите повече за предстоящата програма на града, в който през 1885 г. се случва най-голямото събитие от новата ни история.

Няколко артистични обединения също ще намерят място в празничния ефир на предаването – четирима пианисти Ангел Заберски, Живко Петров, Иван Янъков и Георги Черкин споделят изкуството си в общ концерт като вече утвърдена изпълнителска формация; Финалът на фестивала „Аполония“ в Созопол – традиционно място за обединяване на артистичните постижения от последния сезон и началото на „Алеята на книгата“ в гр. София.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара