Да бъдеш майка означава много, но от гледна точка на технологиите – значи да си винаги в час. Да си наясно със сленга, последните миймчета, какво е в тренда и още по-важно – да знаеш бързите клавиши, с  които да изпълняваш команди. Иначе не просто се превръщаш в обект на подигравки. Ти преминаваш от обект на обожание, който има извънземни сили…  до един застаряващ човек. Звучи гадно, но е вярно.

Аз отдавна се отказах (макар да имам самочувствието, че поназнайвам туй онуй) да се боря с интуицията на децата, които сякаш разбират технологията на едно друго ниво. Разликата между нас и тях е като да учиш чужд език и да полагаш много усилия, докато упражняваш произношението, и да чуеш как едно прохождащо с лекота говори майчиния си език. Да – трябва да признаем, че децата говорят езика на технологиите. А какво можем да направим ние в този случай – да се възползваме от техните възможности и да се наслаждаваме на уменията им.

Затова няма да пиша поредното клише как да останем в крак с технологиите, а ще ви споделя малките хитринки, които аз ползвам в помощ на забързаното ежедневие.

Имам електронни бележки!

Не, не съм си купила от онези супер модерни фенси бележници, с които пишеш уж като на хартия, но всичко е в електронен архив. Е, добре, признавам, че имах и такова нещо – но после открих, че е само поредното устройство, което тежи в нелеката ми чанта. Сега се справям по два основни начина: химикалката на моя Samsung Note! Всъщност е супер удобна и още повече, че можеш да избираш как да пишеш с нея – тънко, дебело или като друг тип стилистика. Всички бележки удобно организирам в телефона си. А истинският бонус е, че изглеждам супер ПРО на родителските срещи, докато всъщност си мисля колко голям джин с тоник заслужавам задето понасям, без да крещя, някои родителници с безумните им въпроси.

Още повече електронни бележки…

Още един помощник ми е Google keep – онлайн бележник, в който пък си записвам работни неща и лесно следя – изтривам, допълвам. По-малко хартия – повече спестено време. Сигурна съм, че майките, които успяват да свършват задачите, които изискват 27 часа само за 20, са открили също тези мои хитринки!

За лаптопа…

Много пъти от тези страници съм давала съвети за марки, които харесвам и защо ги препоръчвам – този път няма да го правя. Само ще кажа кои са задължителните характеристики, от които да не отстъпвате и на нота при покупка.

Модерните компании обсъждат в момента как да ограничат работата на служителите си, защото офис пространството се разми с работата вкъщи, мейлите в мобилните телефони нон стоп ни държат ангажирани с работните задачи и умните психолози са открили, че това в дългосрочен план няма да доведе до стабилно здравословно състояние.

Не че искам да кажа, че ние сме като нещо в третия свят, когато говорим да вземем максимума от хората в работата… но и за тези като мен, които наистина се чувстват добре и истински живи, когато работят – едва ли стои дилемата десктоп срещу лаптоп.

Когато избирам работната машина гледам задължително следните елементи:

Издръжливост на батерията – да, когато ти се налага да заведеш детето на ваксина и да чакаш 4 часа пред лекарския кабинет – има значение.

Екран – ако работите не само вкъщи, но и навън – проследете яркостта на екрана и неговите възможности. Едва ли искате да не виждате добре какво пишете, докато пиете някоя домашна лимонада с адските био лимони и мед, събиран от американски пчели, пасли на южен склон от тъмно лилава лавандула, за скромните 7,40 в центъра на София.

И не на последно място – бързината. Знаете поговорката – преди да се ожениш, наблюдавай за малко как се държи избраникът ти, докато му се налага да работи с бавен интернет. Същото важи и за бавен компютър. Просто не си го причинявайте.

Останалите неща като подсветка на клавиатурата, тихи бутони и безшумна работа – само ги намеквам – ако следите рубриката ми, трябва да ги знаете наизуст.

Това беше от мен по темата; а дотогава – не забравяйте, че Tik Tok е новото модерно. Има големи простотии, но и адски забавни неща. Сериозно!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара