Много растения са изходен продукт за лекарства, доказана е лечебната сила на много билки. Но въздействието им е известно само на специалистите. Нерядко някои растения предизвикват опасни отравяния, особено при малките деца. Така например малцина знаят, че и цветът, и стъблото на момината сълза са отровни. Дори водата във вазата, където е била натопена момина сълза, е опасна.

Анемонията и зюмбюлът предизвикват повръщане и диария. Калата, вид крем, е много опасна – предизвиква конвулсии. Луковиците и листата на лалето могат да доведат до тежки чревни увреждания. Белият имел предизвиква сърдечни, а дивият чимшир нервни смущения.

Децата трябва да се предупреждават да не късат и дъвчат растения и плодове, които не познават. На полето и в планината са много опасни: листата на татула, дребните плодове на беладоната, цветът на жълтата акация, бучинишът, кошличарят (самодивски чимшир),  попадийката, вълчата ягода. По цвят, форма н големина много от цветовете и плодовете напомнят боровинки, малини или череши, а някои дори са вкусни.

Признаците на отравяне с растения са болки в стомаха, повръщане, силна треска и нарушеше в зрението, а в тежки случаи – задух, загуба на съзнание и сърдечни смущения. При съммениа за отравяне с растение незабавно трябва да се потърси медицинска помощ. защото самолечението може да  доведе до опасни последици. Например не всички знаят, че популярното средство против отравяне – прясното мляко – влошава състоянието при отравяне с растения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара