Карането на ски за развлечение, което познаваме днес, произхожда от Скандинавия преди около 200 години. Не е случайно, че дестинацията е глобален ски център с повече от 200 милиона посетители от цял свят. Няма съмнение обаче, че алпийските ски и сноубордът остават един от най-рисковите спортове, редовно предприемани от много хора в най-различни възрасти. Ето защо е важно да знаем кои са най-често срещаните травми и как да се предпазим от нараняванията.

Поради все по-големият брой туристи в зимните курорти, през последните 10 години се наблюдава и увеличение на броя контузените. Нарастващата популярност на сноуборда е причината броят на хората по пистите да се увеличава все повече. Около половината от всички травми на ски курортите са на сноубордисти. При сноубордистите по-уязвими са горните крайници, докато при практикуването на традиционните алпийски ски, нараняванията на долните крайници са най-честото явление.

Най-често срещаната травма, около 35% от всички контузии на долните крайници, е колянната, а по-точно – нараняване на медиалния колатерален лигамент (вътрешна странична връзка). Менискалните контузии също представляват значителен дял от травмите на коляното, въпреки че те се отчитат по-рядко при скиори, отколкото при спортисти от други спортове. Доста често се наблюдават и комбинирани травми от наранявания на предни, странични връзки и менискус. Повишената честота на нараняванията, която отчитаме, донякъде е резултат и от новите възможности за диагностика, които пък от своя страна водят до по-добро общо клинично разбиране за естеството на колянните травми. Също така изглежда, че модерните ски обувки защитават глезена и пищяла, но до голяма степен предават част от натоварването към коляното, така че все още очакваме пробива в дизайна на ски оборудването, който ще намали честотата на нараняванията на коляното.

Д-р Вернер Андерл от австрийската клиника Wiener Privatklinik предлага на своите пациенти най-иновативните лечения при проблеми с менискуса или колянните връзки. В болницата всички пациенти са подложени на индивидуални медицински грижи и гарантирано получават най-добрата терапия според травмата или заболяването си, благодарение на последните технологии използвани в медицинската диагностика.

Колкото до горните крайници, най-честите травми, от които страдат скиорите са раменни изкълчвания, разкъсвания на ротаторния маншон, скиорския палец (травма, при която при падането с щека в ръка се получава разкъсване на един от лигаментите в основата на вътрешната страна на палеца), както и травми на акромиоклавикуларната става. Но всъщност данните показват, че по-уязвими към травми на горните крайници остават сноубордистите.

За увреждания на горните крайници д-р Вернер Андерл от Wiener Privatklinik е разработил много артроскопични техники на работа, които позволяват на атлети и скиори бързо да се завърнат към спортната си дейност след такива операции. Специално при проблеми с бицепсовото сухожилие, разкъсвания на ротаторния маншон, или нестабилност на раменната става с костни декефти, д-р Андерл предлага актуални концепции за своите пациенти, при които е необходим само един ден престой в болница.

Всеки любител на зимните спортове трябва да знае

как да се предпазва от неприятните травми,

които могат да провалят дълго плануваната зимна почивка. Основните съвети, които дават специалистите са свързани с ранното обучение, което задължително начинаещите скиори трябва да преминат, както и добрата предварителна подготовка, свързана с издържливостта и подобряването на времето за реакция при спортиста. От съществена важност също е използването на професионално и модерно ски оборудване, което трябва да се тества и регулира всеки ден, преди качването на пистата.

Не на последно място всички любители на спусканията трябва да имат адекватна преценка за собствените си възможности. Изглежда голяма част от травмите, получени на ски пистите се случват в края на деня, затова имайте предвид, че преумората също оказва влияние. Специалистите съветват също да спрете с карането за деня, преди умората да повлияе на способността ви за правилна оценка на условията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара