КАКВО ТРЯБВА ДА СЪДЪРЖА ПЛАНЪТ ЗА РЕМОНТ И ОБЗАВЕЖДАНЕ?

remont

Интериорният проект трябва да бъде от няколко части: част архитектура – функционални зони с разпределение на всички стени, изобразени с дебелините, с които ще бъдат изградени. На този проект трябва да имате чисти размери на помещенията след изграждането на стените, трябва да бъдат изписани всички отвори за врати с ширини и височини, както и фасадно остъкление, в случай че то търпи промени. Трябва ви проект по част електро с разпределение на ключове, контакти и осветителни тела, както и принципна схема за управление. Към този проект е добре да изисквате и слаботокови инсталации – телефон, интернет, видеонаблюдение и СОТ, така ще спестите средства по време на строителство. Необходим е също проект с всички ВиК уреди (мивки, тоалетни, душове с вградени батерии или свободностоящи, както и подови сифони, съобразени с растера на плочките) в баните, кухните и мокрите помещения. Задължително е да получите функционална схема с изчертани всички мебели в план и разгъвки на стените с нанесени размери и изобразени oсветителни тела. В случай че има окачени тавани, независимо дали са от гипс картон, или мембранни окачени тавани тип Барисол, както и декоративни стени с пана или паравани, те трябва да бъдат нанесени на същия проект в част обзавеждане. Важно е в тази схема освен габаритните размери на обзавеждането да имате габаритни размери за минаване около мебелите, за да може да се ориентирате реално в пространството. В интериорния проект трябва да имате чертеж с нанесени всички подови настилки, с техните растери и посочени дебелините на настилките в различните помещения, за да може да се съобразят с направата на подовите замазки и за да нямате неприятни прагчета, в които да се спъвате. Като отделна част на интериорния проект, в зависимост от консултантите, с които работите, е желателно да изисквате таблица с количествена сметка за всички материали, които имате да закупувате до завършване на ремонта.

В КАКВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ СЕ ИЗВЪРШВАТ ДЕЙНОСТИТЕ? 

Наемате проектант-архитект и интериорен дизайнер – той прави идеен проект, който одобрявате като концепция и функционалност. Идейният проект се разработва като технически проект за изпълнение на строителните работи. След това наемате строител и започвате едновременно с това поръчка на облицовъчните материали и вградените структури в стените, тъй като обикновено се чака доставка, продължавате с поръчки на обзавеждане, електроуреди и накрая на декоративен текстил.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ИМАМЕ КОНСУЛТАЦИЯТА НА ДИЗАЙНЕР И АРХИТЕКТ? 

Консултация с дизайнер-архитект е препоръчителна с цел спестяване на време и средства, за постигане на максимално хармонична обстановка, отговаряща на изискванията на конкретния човек. Дизайнерите имат информация за наличното обзавеждане на пазара и последните тенденции в използваните материали, както и ценовия клас, в който клиентът желае да бъде завършен интериорът.

ДАЛИ ДА НАЕМЕМ ОТДЕЛНИ МАЙСТОРИ ЗА ВСЯКО НЕЩО, ИЛИ БРИГАДА? 

Най-доброто решение е да имате всички проекти на хартия и да направите проучване от поне 3 строителни фирми. Решението, което взимат голяма част от клиентите за работа с отделни майстори, обикновено води до лош резултат, големи разходи и скъсани нерви. Важно е, без значение кой вариант изберете, да имате технически ръководител, грамотен строител, който да чете чертежи правилно и да ви уведомява при отклонение в размерите и при проблеми, възникнали по време на строеж, така ще предотвратите възможността майсторите да взимат решения вместо вас за вашето жилище.

КАКВИ СА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ОТГОВОРНОСТИТЕ НА ТЕХНИЧЕСКИЯ РЪКОВОДИТЕЛ? 

Техническият ръководител организира всички строителни дейности и доставки и ви уведомява за възникнали въпроси и проблеми. Ако желаете, можете да наемете вашия дизайнер или архитект да извършва авторски надзор, което ще ви даде възможност да не се занимавате да следите дали строителите изпълняват правилно одобрените от вас решения по проекта. По този начин всички въпроси, които са свързани със завършването на детайлите, ще бъдат отнесени към вашия дизайнер и вие ще търсите от него отговорност за изпълнението на проекта.

ОТ КОГО ТРЯБВА ДА ИСКАМЕ РАЗРЕШЕНИЕ, АКО ПРАВИМ КОНСТРУКТИВНИ ПРЕУСТРОЙСТВА В ДОМА СИ? 

Всяко преустройство, свързано с функционалното преразпределение на дома, трябва да отговаря на конкретни изисквания, например баните и тоалетните могат да бъдат само над бани и тоалетни, както и мокри помещения в етажната собственост. Също така е важно да се има предвид къде са носещите колони и стени в сградата и в случай, че има желание за правене на отвори или врати в тях с цел уширение, е задължително да направите консултация с инженер-конструктор, който да ви даде проект и предписание за укрепване на сградата, така че да не нарушите целостта й и също така да защитите себе си при бъдещи земетресения или искове по съдебен ред от страна на съседи. Проектът в тези случаи задължително се съгласува с Общината.

interior-design

НЕОБХОДИМА ЛИ НИ Е 3D ВИЗУАЛИЗАЦИЯ? 

3D визуализация е препоръчителна минимум за хол, дневна, трапезария и кухня, тъй като там би могло да се предложи по-голямо разнообразие на решения в един и същи стил и клиентът може да приеме или отхвърли варианти на по-ранна фаза, преди да започне да инвестира в проекта. В случай че възложителят има добра представа за пространство и цветове, може да спести пари от 3D визуализациите и да ги инвестира в самото обзавеждане.

КАК ДА ФОРМИРАМЕ БЮДЖЕТА? 

Бюджет се формира лесно, както вече споменах, нужна е количествена сметка за всичко, което съдържа проектът. По този начин сами можете да определите каква стойност сте готови да платите за всяко от помещенията. Тъй като на пазара съществуват решения в различни ценови класове, например ламинат от 10 лв. кв. м до естествен паркет от 300 лв. кв. м, то е ясно, че материалът може да бъде избран според възможностите. Същото се отнася за всички дребни аксесоари, които изглеждат много дребни, например ключове, контакти и осветителни тела, но те играят голяма роля в проекта и крайния ефект. Важно е да се знае, че мебелите трябва да бъдат в приблизително един и същи ценови клас в цялото жилище, за да няма контрасти. Голям разход също така са пердетата, килимите и декоративният текстил, който трябва да бъде предвиден в по-ранен етап, за да не се получи разочарование в последния момент. Именно текстилът облича дома, както шалът допълва дрехата.

ОТ КАКВО МОЖЕ ДА СПЕСТИМ И ОТ КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ИКОНОМИСВАМЕ? 

Важно е да получите един балансиран бюджет, в който да не се налага да пестите от нищо. Но все пак, в случай че решите да икономисвате, направете го от мебели, които не са свързани с вграждане, например маси, столове, дивани и легла. В никакъв случай не спестявайте от гардероби, тъй като те са свързани с механизми, от кухненското обзавеждане, електроуредите, вградени в стените батерии в банята, казанчета, сифони както и матраци.

КАКВО ДА ПРАВИМ СЪС СТРОИТЕЛНИЯ ОТПАДЪК? 

Събира се по време на ремонта и се изхвърля с контейнери в строителни сметища, находящи се обикновено в покрайнините на градовете. Но най-добре е да извикате фирма, която се занимава с изхвърляне на строителни отпадъци. В никакъв случай не изхвърляйте строителни отпадъци в обикновените контейнери за смет.

НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНАТА ГРЕШКА? 

Започване на стихиен ремонт, без идея за проект. Без разпределение на обзавеждането и без изработена схема на част електро, по този начин обикновено лампата не е над масата и ключът за осветлението е зад гардероба. Често се получава така, че когато отвориш вратата на банята, тя се удря в мивката или тоалетната. Именно за да не допуснете такива грешки, е логично да се доверите на професионалист, и най-важното, не трябва да забравяте, че един интериорен проект и завършването на ремонта ще ви отнемат от 3 до 6 месеца, така че изберете дизайнер внимателно, не според цената на проекта, защото той е много малка част от разхода, който ще направите, за да го осъществите. Също така е важно ремонтът да бъде забавление за вас, а не изпълнен с неудобства и неприятни усещания процес.

 

Елена Гюмишева е интериорен дизайнер в студио artcourt
www.artcourt.net.  От сп. „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара