Покрай цялата фобия към мазнините в днешни дни, под обсадата на рекламите и здравните препоръки за консумация на нискомаслени продукти на пазара, мнозина са изненадани да научат, че има един вид мазнини, наречени есенциални мастни киселини, които са абсолютно задължителни за доброто здраве.

Те се определят като есенциални (незаменими) за човешкия организъм, тъй като нито животните, нито хората сме в състояние да ги създаваме сами в телата си и е абсолютно необходимо да си ги набавяме с храната. Можете да ги срещнете най-често с имената им Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Най-разпространеният им източник пък са полиненаситените растителни мазнини.

Снимка: customhair.info

Научно доказано е, че тези две основни мастни киселини – сами и заедно, са полезни за предпазване и подпомагане лечението на много неблагоприятни здравословни състояния, включително рак, сърдечносъдови страдания, удар, артрит и отслабнала имунна система.

10% от дневната храна, или около 200 калории (при среден дневен прием 2000 калории), е оптималният прием на полиненаситени мастни киселини според медицинска конвенция, приета през 1985 г. в Орландо, Флорида. Важно е да се приемат и двете основни мастни киселини, тъй като в тялото те се конкурират в превръщането си в мощни, хормоноподобни субстанции (простагландини), които управляват почти всяка биологична функция.

Съществуват благоприятни простагландини, които подобряват здравето, и не толкова благоприятни простагландини, които ако не се контролират, влошават състоянието ни. Липсата на баланс при приемането на която и да е от двете киселини ще доведе до нарушено производство на простагландини, което може да изложи здравето на риск. Според американски учени точно това се е случило с храненето на 80% от американците и европейците през последните 100 години.

Учените изчислили, че консумираме само една десета от количеството Омега-3 мастни киселини, от което

имаме нужда за оптимално здраве

Или казано простичко, ядем прекалено много Омега-6 мастни киселини за сметка на Омега-3.

Известно е, че най-богатият на Омега-3 мастни киселини продукт в природата е чистото ленено масло. Задължително обаче е то да бъде нерафинирано и студено пресовано, тъй като в противен случай полезните му свойства се губят. Установено е и, че полиненаситените киселини гранясват от досег със светлина и кислород, както и от топлина. Затова е важно и съхранението му.

Ето и няколко от системите и функциите на тялото, които са зависими от есенциалните мастни киселини:

•  Произвеждане и синтез на хормони.
•  Регулация на налягането в кръвоносните съдове.
•  Регулация и отговор при болезнено възпаление и подуване.
•  Регулация на телесните секреции.
•  Разширение или стеснение на кръвоносните съдове.
•  Първичните съставни части на клетъчните мембрани.
•  Регулация на скоростта на делене на клетките.
•  Регулация на вливането и отливането на субстанции във и навън от клетката.
•  Регулация на функцията на бъбреците и баланс на течностите.
•  Поддържане на „подвижни“ наситени мазнини в кръвния поток.
•  Посредничество при освобождаването на провъзпалителни субстанции от клетката; които могат да предизвикат алергични състояния.

Специалистите препоръчват ограничаване на наситените мазнини в ежедневната диета, както и приема на трансмазнини. Освен ленено масло, добре е и редовна консумация на риба заради Омега-3 киселините, както и достатъчно количество плодове, зеленчуци и ядки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара