Като всеки добър човек, сигурно и вие обичате да разказвате приказки – дългият ден е отлетял и е време за спокойно отпускане в топлото легло. Приказка, след която сладкият сън идва от само себе си, без въртене като пумпал под одеялото, жонглиране с краката (добре, че са само два), броене на овце, среднощни походи от спалнята до кухнята и обратно…

Да, вярно е, че безсънието е проблем предимно на възрастните, но наистина ли смятате, че възрастните не обичат приказки преди лягане? Всеки обича, но не на всеки приказката, тихата музика, нежната прегръдка му помагат да отиде в царството на сънищата. Защото този демон – Безсънието –  не спи: и денем, и нощем той търси кого още да почне да тормози и да провали (не му стига една пета от човечеството!). Провали, тъй като за един милиард и половина души всеки ден след една безсънна нощ е непълноценен, нерадостен, почти провален. Тези хора си личат отдалеч – те са с лошо настроение, раздразнителни, трудно се контролират, трудно се концентрират, а една трета са си направо в депресия (и със суицидни мисли!).

Затова след хубавата приказка отделете време и грижливо огледайте Съня на всеки член от вашето семейство. Има ли го, добър ли е, капризен ли е… И дали зад един привидно спокоен сън, съпроводен със сладко похъркване, всъщност не се крие тежко заболяване?

Започнете от мъжката половина

Там нещата не търпят отлагане, особено когато се касае за телосложение с по-къса шия и крайници (т.нар. хиперстеничен хабитус), двойна брадичка, напълняване, възраст над 50 години, диабет.

Нищо, че във филмите хъркането е признак на здрав сън. При 10-15% от мъжете то е свързано със спиране на дишането, тоест, с най-честото нарушение на дишането – обструктивната сънна апнея. Тя пък в 50% от случаите върви за ръка с повишение на  кръвното налягане. И обратно – около 50% от хората със сърдечна недостатъчност развиват синдром на обструктивна сънна апнея. Затова вашата първа задача е да проследите близкия си дали хърка и след това – дали прави паузи – за 15-20 секунди и повече, в които не диша. Ако имате такова съмнение, веднага се изстреляйте при личния лекар или в център/лаборатория за съня, където една консултация с изследване (полисомнография) ще го спаси от висящия над него като дамоклев меч инсулт, предсърдно мъждене, спиране на сърцето и прочие реални кошмари.

Втора задача: възможно е ваш близък да е вече с диагностицирано високо кръвно налягане, което не/или слабо се влияе от назначените лекарства. И диша с прекъсване, докато спи. Една част от резистентните хипертонии се дължат именно на сънната апнея. И в момента, в който тя е ликвидирана, хипертонията изчезва.

Сомнологията (науката за съня) е на десетина години,

а у нас дори не е призната за отделна специалност. Съответно, българските институции нямат никакво отношение към проблемите на съня: личните лекари знаят малко за тях, няма направления, нито едно изследване не се заплаща от Здравната каса и хората си капят като круши на есен.

Има нещо, което може директно да ви касае. Сексуалните дисфункции също могат да бъдат следствие от много хъркане, пардон, от обструктивната сънна апнея. Хубавата новина е, че когато човек започне да я лекува, болестите му изчезват – той отслабва без диети, кръвното му налягане се нормализира за седмици, дневната сънливост и тревожността се изпаряват, той е в състояние да консумира брака/партньорската си връзка, да контролира диабета. Е, трябва да спи до края на живота си с маска (CPAP), подобно на слонче в спалня. Но пък ако не се лекува, оксидативният стрес, на който с години е била подложена всяка негова клетка, ще доведе до необратими увреждания, често и без предизвестие – направо до смърт.

И жените страдат от сънна апнея, но два пъти по-малко. В същото време два пъти повече (и в по-млада възраст – над 30 години) боледуват от

синдрома на неспокойните крака

Това е мъка, която настъпва нощно време и за която болната споделя: иде ми да си отрежа краката. Непрекъснатото шаване, което не може да бъде озаптено с никакви народни медицини и магии, е съпроводено с парене, мравучкане, сърбеж. Смята се, че то се дължи на фамилна обремененост, недостатъчно желязо в кръвта и Бог знае още какво. Заболяването прогресира с възрастта и затова е добре веднага да прекратите този нощен мазохизъм, още повече че има успешно и нескъпо лечение.

А децата? Установено е, че ако едно дете не си доспива, то не може да учи и да помни. А всяка енергизираща напитка лесно ще разстрои процеса на заспиване. За съжаление, в училище не се преподава колко важен е сънят за един подрастващ организъм, нито се изяснява на родителите, че съществува пряка зависимост между продължителността на съня и растежа –

колкото повече спи едно дете, толкова по-бързо пораства

на тегло и ръст.

Накратко – щом установите, че някой от близките ви не спи достатъчно и това продължава повече от месец, посъветвайте го да се откаже от най-близките приятели на Демона – шоколад, алкохол, никотин, кафе, редбул и други стимуланти. Ако Сънят му не идва и след вечерен чай от трите М-та – мащерка, маточина и мента; магнезий, витамин от групата В и прочие, изключете други хронични заболявания (безсънието е симптом на десетки съпътстващи заболявания, като хроничната бъбречна недостатъчност, например). Едва тогава може да се каже, че сте готов за среща със специалист по съня. Защото освен тези две болести, Демонът причинява поне още 60, които не могат да бъдат описани толкова просто.

И най-важното – необходимо е цялото семейство да покаже своята съпричастност към поредната жертва на Демона – като след здрач споделя приятни разговори, забавни филми и лека храна. Защото да (про)спиш една трета от живота си, не е приумица на еволюцията, ако беше така – това щеше да бъде най-голямата й грешка, казва проф. Алън Рехтшафен. Качественият сън е жизнено необходим за всеки животински вид и най-вече за онези, който искат да живеят смислено и щастливо.

„Сън, предизвикан от полета на пчела около нар, миг преди събуждането”

Здравият сън включва и сънуване, което е от изключителна важност за индивида, според Фройд, тъй като то „е царският път към несъзнаваното”. Неговата книга „Тълкуването на сънищата” предизвиква революция и в изкуството, като става ключова за сюрреалистите при развитие на методите им за освобождаване на въображението. Те твърдят, че сънят е истинската реалност, защото в моментите на сънуване съзнанието изключва цензурата си, следователно само в съня си човек е автентичен и може да даде простор на несъзнаваното. Сюрреалистите дори вярват, че цялото изкуство трябва да се базира на несъзнаваното–творецът твори, когато спи. Затова смятат, че картините трябва да се тълкуват, както се тълкуват сънищата. Техният съвет е: „Сънувайте колкото се може повече, за да откриете вашето истинско Аз.“

Картината си „Сън, предизвикан от полета на пчела около нар, миг преди събуждането“ (1944 г.) Салвадор Дали нарича „ръчно рисувана фотография на сънищата“. Художникът сам обяснява, че представя в образи откритието на Фройд как човек се събужда от обикновен сън с дълъг наратив вследствие на едно напълно случайно събитие.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара