На 15 и 16 юни в Прага, в кралските градини на Пражката крепост, се състоя седмият Фестивал на минипивоварните. Участваха 64 чешки минипивоварни и 3 чуждестранни – както казаха организаторите: „За да си сравним „как го правят при съседите”.

Целта на фестивала е простичка: опитайте, сравнете и преценете. Преди откриването, самите организатори попитали какви ще бъдат бирите? Отговорът бил лаконичен: „Елате и ще видите!”

Бирата се налива в специални, фестивални дегустационни халби, които всяка година са различни. Посетителите могат да си ги запазят като сувенир (и с времето да си оформят колекцийка и да си направят витринка).

Фестивалът е отговор на съвременните трендове не само в Чехия, но и в цяла Европа, в рамките на които броят на минипивоварните расте. Към края на март в Чехия са били 406.

Вари ли се бира в домашни (разбирай нелегални) условия? Излишен въпрос. Предполага се, че в Чехия има около 5000 такива места. „Това е националната ни напитка, а освен това обичаме да експериментираме. И тъй като са достатъчни само казан и хладилник…”

На фестивала се влиза с билет, в цената на който е включена стойността на бирите, които ще изпиете. На самите щандове ви наливат без да плащате. По предварителни данни са налети над 7000 литра бира, което е 93 000 дегустационни порции. Което значи, че на всеки посетител се падат средно 37. В цената на билета за фестивала са включени каталог… и халба. Четете и опитвате. И пак. И пак.

Повече за Прага ще научите от екскурзовода Ели Мандажиева в страницата й.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара