Когато килограмите са малко повече и ни се иска за лятото да влезем във форма, е необходимо да си поставим цел и да действаме. Има различни варианти да го направим. Не съм привърженик на драстичните диети и предлагам съчетанието на няколко несложни метода, които – ако се изпълнят заедно – водят до успех.

Основната идея е да се прочисти черният дроб и стомашно-чревния тракт и да се стимулира обмяната, като едновременно се премине към по-лек режим на хранене за лятото.

Пролетта и началото на лятото са най-добрият момент за прочистване на черния дроб. Според китайската медицина той е най-активен през този сезон, когато природата се събужда и тръгва активен растеж. Черният дроб и жлъчният мехур са свързани както анатомично и физиологично, така и в емоционален и духовен план. Черният дроб е „плановикът“, той планира кога какво да се случва, а жлъчният мехур „взема решение“ кога да се действа. Те се отнасят към елемента дърво, а то отговаря за адаптивността и гъвкавостта. Поради тази причина през пролетта се усещаме схванати и натежали.

Гневът е емоция на черния дроб,

той се складира в определени органи и ако не бъде изразен, причинява болести. Прочистването на черния дроб помага и в емоционален план да достигнем баланс. През пролетта също можем да усетим влошаване на зрението, защото очите като орган са свързани с черния дроб и с елемента дърво. Двата органа са най-активни като часове от 23 до 3 часа през нощта, когато енергията им е най-силна и организмът се прочиства от токсините. За това е добре последният прием на храна да не е по-късно от 19 часа. Само една ранна вечеря може значително да помогне за процеса на прочистване през пролетта.

Как да започнем?

Има различни начини да се направи прочистването, но по-мекият вариант е постепенно в продължение на две-три седмици всяка сутрин да се приема смес от равни количества зехтин, лимон и мед. Това върши чудесна работа за прочистване на жлъчката и черния дроб, особено ако се добавят след това 2-3 чаши топъл билков чай от мащерка, лайка и мурсалски чай. Който обича корени от джинджифил, може да използва през целия ден настърган джинжифил с мед под формата на чай. Това дава необходимата алкализация на тялото, което изисква също ограничаване до минимум на подкиселяващите продукти – захар, тестени произведения и червени меса.

Използването на зеленчукови сокове и супи също допринася за алкализиране и насищане на организма със соли, микроелементи и витамини. Както и много утолява глада. Употребата на много сурови салати и плодове не е желателно, особено за хора с проблеми в стомашно-чревния тракт.

Топла храна

Черният дроб изисква затопляне и е добре храната да е по- проста, задушена или варена и да се консумира топла, но количествата да се редуцират. Основно се ядат зеленчуци, сурови ядки, риба, гречка и кафяв ориз също могат да се добавят. През цялото време практически не се консумира сол, вместо оцет се слага лимон. Напълно да се изключат трансмазнините от типа на маргарина, широко използвани в готовите храни. Необходимо е да се пие по литър и половина- два вода.

По избор може да се направи еднократно в началото изчистване на стомашно чревния тракт с английска сол, след което е необходимо насищане на червата с пробиотици – ацидофилус и бифидус, най-малко за месец. През цялото време допълнително е добре да се добавят антиоксиданти, келп, както и НМК Омега -3 – вечер. Включването на малко активно движение като танци и парна баня или сауна, като и масажи много помага на тялото да изхвърли на токсините.

Шуслерова терапия за детоксикацията на храносмилателната система с шуслерови соли се прилага следната схема:

  • Сутрин започнете с Шуслерова сол № 5 Калиев фосфат. Тази сол балансира нервната система и особено помага на хората, които са склонни да похапват от нерви или са по-изнервени, когато са на диета. Калиевият фосфат връща тонуса и доброто настроение.
  • На обяд е време за Шуслерова сол № 10 Натриев сулфат. Тя стимулира функциите на отделителната система и детоксикацията. Пречиства черния дроб и има меко диуретично действие. Това е солта, която намалява задръжката на течности и целулита.
  • Вечер е ред на Шуслерова сол № 9 Натриев фосфат. Това е солта на обмяната на веществата. Тя, също както Шуслерова сол № 10, освобождава клетката от излишните течности, но също така нормализира алкално-киселинното равновесие в организма, стимулира метаболизма, подобрява храносмилането и преработването на по-мазните храни.

По 5 таблетки от всяка сол от всяка се разтварят в чаша гореща вода. Пият се на малки глътки 15-30 мин преди храна. Прескрипцията повлиява обмяната на веществата, психиката, отделителната система.

Стресът е не по-малка причина за задръстване на тялото с токсини, киселини и необработени емоции. Толкова вече се говори за стрес, че започнахме да го приемаме като нещо нормално, а всъщност той е в основата на 90% от проблемите, като е първопричина или пусков механизъм Подарете си малко време, време от вас за вас.

Д-р Балтова е холистичен лекар. Тя приема пациенти след предварително записване на тел. 0888 836 921

Facebook Twitter Google+

0 Коментара