Тази година държавите по света отбелязват за четвърти пореден път Международния ден на йога на 21 юни.

Причината светът да припознава йога като изключителна ценност на общочовешката култура се корени в дълбините на знанието и познанието за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване чрез разработени от хилядолетия практики за тялото, ума и интелекта.  В съвременния свят йога се практикува масово достъпно и общоприето в различните общества като абсолютна алтернатива на стресовия начин на живот. И най-незначителното постижение в практикуването на йога дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост и стабилност, и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.

Международният ден на йога през 2018 г. ще се празнува в София и още 35 други населени места от различни краища на България.

Основното събитие ще се проведе в София на 24-ти юни от 10:00 часа в Интер Експо Център на бул. „Цариградско шосе“ No147, под патронажа на посланика на Индия.

Йога-практики, йога за деца и бременни, както и йога за възрастни хора, лекции за аюрведа ще се провеждат през целия ден в различните зали на центъра, като всички посетители ще могат свободно да посещават дискусиите и упражненията. През целия ден във фоайето пред зала ВИТОША ще има изложение на книги по йога, здравословна храна – индийска вегетарианска и веганска, аюрведически продукти, сувенири и др.

Събитието e съпътствано от изключителна културна програма, представена от водещите изпълнители на най-древния индийски класически музикален стил дхрупад Гундеча Брадърс, носители на голямата индийска награда Падмашри. Те ще имат представления в три града и ще проведат два обучителни семинара.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара