Ето няколко правила за тези, които при ставане от сън се чувствуват уморени:

Събуждането

Не скачайте от леглото, както това правят „ранобудните“ птички. Полежете десетина минути, без да спите.

Кафе или чай

След като станете, изпийте половин чаша слабо, но добре подсладено кафе или чай (може да ги приготвите още от вечерта в термос). Ако се безпокоите за сърцето си, изпийте половин чаша вода с една лъжичка мед. Захарта бързо „изгаря“ в организма, доставяйки му необходимата енергия.

Вместо гимнастика

Ранната гимнастика не е за вас, тя ще задълбочи чувството ви за умора. Легнете на дивана или кушетката в хоризонтално положение и протягайте последователно ръцете, краката, цялото тяло. След това станете и отново повторете същите протягания, но вече стоешком. Правете гимнастика следобед или вечер, когато чувствате, че имате сили.

Дълбоки вдишвания

Отворете прозореца и дишайте дълбоко, бавно, с прибран стомах. Няколко вдишвания ще освежат белите дробове и кръвта. Веднага ще се почувствувате по-добре.

Миенето

Не се мийте с гореща, нито с много студена вода. Най-добре е, ако можете да вземете душ, като бързо облеете тялото си с топла вода. За масаж използвайте груба кесия, но не твърда четка.

Закуската

Не яжте обилно, защото отново ще ви обземе желанието да заспите. Закуската ви трябва да бъде калорична – но в малко количество – мляко с масло, сирене или шунка, яйце. След закуската добре е да изпиете чаша плодов сок.

Разходката

Ако работите далеч, постарайте се поне част от разстоянието да изминете пеш, с бърза и ритмична крачка. – Ако всички тези процедури не ви помогнат и не се почувствувате по-добре, обърнете се към лекар, Възможно е здравето ви да не е „идеално“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара