Знаеш ли, че понякога е по-стресиращо да излезеш в отпуска отколкото да ходиш на работа? Достатъчно е да си податлив на всякакви фикс идеи, които блокират умението ти да си почиваш пълноценно. Като например тези три:

Трябва да ти е много хубаво и да се забавляваш непрекъснато

Това е една от най-напрягащите цели, които можеш да си поставиш. Разбира се, че колкото по-хубаво ти е, толкова по-добре, но със сигурност не е задължително да си в добро настроение и нахилен до уши през цялото време. Може, докато се разтоварваш от натрупания стрес, да имаш нужда да си поплачеш или тихо и кротко да гледаш в точка поне един ден, без да общуваш с никого. Признай си, че ти е тъжно, ако наистина изпитваш тъга; ако си разочарован, не се самозалъгвай, а промени нещо; ако си ядосан, разбери защо и се помъчи да се успокоиш, не се преструвай, че всичко ти е наред. Не потискай емоциите си, само защото ти се струват неподходящи за лятната ти отпуска.

Наистина ли мислиш, че можеш да се забавляваш непрекъснато? Трябва ли през цялото време да правиш нещо, за да се чувстваш добре – да пиеш, да ядеш, да плуваш, да караш лодка, да ходиш на купони? Ако след нонстоп активна почивка си свеж и зареден с енергия – добре. Но ако вместо чувстваш как вътрешният ти глас писука тихо и безпомощно, и предпочиташ да си останеш у дома и да не разглеждаш забележителности, да не пиеш с приятели, а просто да се наспиш или да гледаш филм, направи го! Няма по-сигурен начин да си починеш от това да следваш собствените си потребности, а не да правиш каквото хората правят по принцип по време на почивката си.

Всичко трябва да е идеално

Хотелът, храната, половинката ти, децата, настроението, дрехите, заведенията, времето – наистина всичко, за да се отпуснеш и да се радваш на отпуската си. Сигурен ли си, че е така? Защото това намалява шансовете ти за радост и почивка неимоверно. Ако нещо не ти харесва, например прехваленият скъп хотел, за който си се оръсил, признай си и го промени, за да не си прецакаш цялата почивка. Ако се случват неща, които не зависят от теб и съответно не можеш да ги промениш, не губи ценното си време да страдаш, а виж как да си починеш дори в тази ситуация. Отишъл си на море например, но в пет от седемтe ти почивни дни вали. Разбираемо е да се изнервиш и сдухаш леко. Но нека това не продължава повече от 10 – 15 минути. По-добре виж какви интересни неща на закрито има на разстояние 10 – 20 километра от теб, прекарай време в разговори и игри със семейството си, гледайте заедно филм. Така или иначе няма да имаш друга почивка скоро, не си заслужава да прекараш тази ядосан и недоволен. Намери начин да се забавляваш.

С голяма компания е най-забавно

Не е задължително. Понякога е забавно, понякога е досадно – зависи от какво имаш нужда и как се разбират помежду си всички членове на тази голяма компания. Няма нищо лошо в това да почиваш някъде само с половинката си или с един приятел. Съвсем нормално е от време на време да ти се прииска да заминеш нанякъде и сам, особено ако имаш весело, шумно, многочленно семейство и трудно намираш и минутка за себе си. Да почиваш с по-малка компания те лишава от необходимостта да се съобразяваш с многото и различни нужди и желания на всички около теб. Пести време, защото по-лесно решавате къде да ходите и какво да правите. Чувстваш се спокоен. Можеш да се фокусираш върху нещата, които наистина ти помагат – на тебе – да си починеш.

Опитай се да се отърсиш от тези фикс идеи, когато планираш лятната си почивка и прибираш дрехите в куфара. Намери златната среда между активната и пасивната почивка или още по-добре – слушай се и прави това, от което наистина имаш нужда, за да си починеш, вместо да робуваш на собствените си заблуди.

От ПОЛЯНАТА

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара