Скъпи дами, в няколко броя ще поговорим за “най-мразения” и „неприятен” период в живота на всяка жена, а именно климактериумаи последващата менопауза.И като лекар, и като представител на тази възрастова група, мога да ви уверя, че

дяволът не е толкова черен,

стига да сме добре информирани и готови да се грижим за себе си.

С напредването на възрастта, между 45 и 50 години настъпва намаляване на продукцията на половите хормони и в частност на естрогените. В резултат на това настъпват промени в менструалния цикъл – нередовен мензис, по-обилно или по-оскъдно кръвотечение. Този етап от живота на жената представлява преход от годините на плодовитост към постпродуктивния период. Още в климактериума се появяват и първите симптоми на намалена естрогенна продукция. Настъпва период, характеризиращ се с повишена раздразнителност, лабилност на настроението, смущения в съня. Топлите вълни не са постоянен признак при климактериума. В този период жената се нуждае както от повече внимание, така и от леко повлияване на смущенията с някои медикаменти. След този период, продължаващ 1-3-5 години, настъпва менопаузата. Това е времето след последната менструация. Липсата на месечен цикъл означава, че продукцията на естроген е под необходимия минимум. Към споменатата лабилност на настроението и съня се прибавят и досадните топли вълни и нощни изпотявания.

По-бързо или по-бавно, настъпват и други изменения. Влагалищната лигавица губи постепенно своята еластичност и влажност. Това често води до влагалищна сухота, което прави половия акт болезнен или неприятен. Рядък, но особено неприятен симптом, е силното парене в областта на вулвата. При значителен брой жени се явява и отчетлив спад в либидото. Изявяват се и проблеми с уринирането: по-често уриниране, болки или парене, изпускане на урина при силно кашляне или кихане.

Още в първата година започва

намаляване на костната плътност,

масата на костите. Това значително повишава риска от фрактури. Най-честите счупвания са на бедрената кост, гръбначния стълб и китката. Намалената естрогенна продукция видимо повишава и риска от сърдечно- съдови заболявания. Повишават се нивата на така наречения ”лош” холестерол – LDL холестерол. Неприятните екстрасистоли и повишеното кръвно налягане ни водят в кабинета на кардиолога, а се оказва, че проблемът е друг.

При много жени в тази възраст настъпва и видимо повишаване на телесното тегло. Поради относителното повишаване на андрогените (мъжките полови хормони) се увеличава и окосмяването.

Всичко написано дотук не звучи никак оптимистично. В оправдание на майката природа трябва дебело да подчертаем, че това не е болест, а физиологични промени. Тези отклонения настъпват във възраст 45-50 години и след тях. Това е възраст, в която изключително голям брой жени са с голяма професионална натовареност. Те са социално и сексуално активни.

Необратим ли е този процес?

Категорично – да! Но при спазване на здравословен начин на живот, а именно – правилно хранене, физическа и сексуална активност и с помощта на някои лекарствени средства картинката става по-розова.

Много е писано за правилното хранене в климактериума. То включва вещества, които са необходими за доброто функциониране на организма, в определени пропорции, различни за различните хора.

Количеството калории, които една жена трябва в тази възраст да приема, е около 2000 (не повече). Основните правила, на които трябва да е подчинен хранителният режим, са следните:

*Да не се смесват продукти, съдържащи белтъчини и въглехидрати – те трябва да се ядат в различно време.

*На едно хранене трябва да се приема или само месо, или само сирене (да не се смесват различните белтъци).

*Продукти, съдържащи мазнини и белтъчини, да се приемат в различно време.

*Продукти, съдържащи скорбяла и захар, не трябва да се приемат заедно, защото предизвикват подуване на корема и болки.

*Динята не се преработва в стомаха, а в червата, затова когато я приемаме с други продукти, тя се задържа в стомаха, бързо се разлага, отделя много газове и причинява сериозен дискомфорт. Тя трябва да се яде 1,5-2 часа преди или след други храни.

*Десертите почти не се съчетават с други храни и трябва да се избягват.

*Млякото и медът са пълноценни храни и не бива да се съчетават с други.

*Дневното количество вода не бива да е под 2 литра.

Спазвайки тези принципи, всяка интелигентна жена може сама да направи своя хранителен режим.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара