Мили дами, навлизайки в климактериума, вие встъпвате в една прекрасна възраст – възрастта на свободата и любовта. Годините след 45 години са период, в който всяка представителка на нежния пол е осъзнала своята цена, реализирала се е професионално, отгледала е децата си, доказала е на света, че е знаеща и можеща. Именно в климактериума жените са в пъти по-свободни отвсякога. И имат всички основания да се отдадат на удоволствия. Още повече, че вече е изчезнал страхът от забременяване и е останало единствено удоволствието от флирта, любовта и секса в чистия им вид.

Наистина при някои от дамите по време на климакса се наблюдава понижено либидо, ниско самочувствие, емоционална нестабилност. Имайте предвид, че това е преодолимо. С повече позитивизъм и с помощта на вашия гинеколог нещата ще си дойдат на мястото.

По време на менопаузата поради естрогенен дефицит и затихващи яйчникови функции се появява

неприятна сухота във влагалището, която е симптом на настъпващата атрофия

на влагалищната лигавица. Фармацевтичните компании обаче са измислили безброй средства за избягване на тези неприятни усещания. Гинеколозите разполагат с богат арсенал от вагинални глобули, кремове, лубриканти, които подобряват качеството на сексуалния контакт. В такава ситуация не без значение е наличието на добър, нежен и разбиращ партньор до вас.

Голяма грешка би било да обявите, че приключвате със секса, щом настъпи менопаузата. Не бягайте от секса, втурнете се към него. Ефектът е двоен – ще ви донесе удоволствие и здраве.

От вас зависи

да превърнете прехода от младост към зрялост във време на удовлетворение.

Използвайте опита, мъдростта и поуките от предишните години, за да се насладите на следващите. Крайно време е да решите, че никой повече от вас самата не се нуждае от собственото ви внимание. Обърнете се към духовното, опознайте и обикнете тялото си, бъдете физически активни. Туризмът, плуването, ските, тенисът, фитнесът са все спортове, които ще ви помогнат да преодолеете неприятните симптоми на климакса. Йогата пък ще ви помогне и за душевния, и за физическия комфорт.

Не без значение е и режимът на хранене. На хормоналнозаместителната терапия се спряхме в миналия брой. Това, което искам да добавя, е, че много полезно в тази възраст е приемането на соя и соеви продукти. Знаем, че тя освен витамини и минерали съдържа и хормона естроген и консумирането й в умерени дози може да бъде благотворно за жените с хормонални проблеми.

Успех по пътя към най-интересната възраст, дами!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара