Ваната в къщи може да ни даде повече, отколкото обикновено получаваме при къпане. Тя не само почиства кожата, но и я освежава, помага ни да се отморим по-бързо, да подобрим настроението си.

bath

Лечебните вани се назначават от лекар, а обикновените вани може сами да си предпишем. Но колко често? При каква температура? С какви добавки?

Неразумно е да вземаме всеки ден вана с гореща вода — нарушава се

естественият обмен на веществата в кожата.

Разбира се, миенето със сапун може да бъде всекидневно, но под душ с хладка вода, а след това кожата да се изтрива с памучна кесия. Вана се взема 1-2 пъти седмично, не повече, а водата да не е много гореща. Колкото водата е по-хладка, толкова по-добре тя освежава и ободрява. Топлата вода успокоява и кара на сън. Обикновено лекарите препоръчват да не се стои в гореща вана повече от 10-15 минути.

Хладката вана (до 35°) премахва умората, като се стои в нея 3-5 минути. Насапунисвайте тялото от пръстите на краката до главата с енергични движения — те са хубав масаж. Във водата може да добавите специални за къпане вещества (хвойна, банска сол и др.)

Топлата (35-37°) солена вана (500 г сол на една пълна вана) освежава кожата на лицето и тялото. Особено полезни са тези вани през пролетта, когато кожата е бледа, нездрава. Но те уморяват, затова, ако не се чувствувате добре, въздържайте се от тях.

Ваните с хвойна успокояват и намаляват нервното напрежение.

Те нашироко се прилагат при лечението на сърдечносъдови и нервни заболявания. Могат да се правят и в къщи. Но те не са хигиенични процедури, а силно лечебно средство. И както всяко лекарство, трябва да се вземат по съвета на лекар. Хвойновите вани действуват благотворно на организма, възбуждат нервните окончания в кожата, а чрез тях и централната нервна система, мозъка. Тези своеобразни тренировки помагат за оздравяването на нервната система.

Обикновено температурата на водата се колебае между 34-38°, а продължителността на цялата процедура — от 8 до 15 минути, в зависимост от възрастта и здравословното състояние.

Гимнастика във ваната

Да се лежи във ваната неподвижно е добре само в случаи, когато ваната е лечебна. Във всички други случаи полезно е да накарате да „поработят“ размекналите се от топлата вода мускули и стави. Гимнастиката във ваната заменя до известна степен плуването, а ползата от плуването за здравето знае всеки.

  • Хванете се за ваната и повдигнете бавно десния крак, след това също бавно го сгънете в коляното до височината на гърдите. Направете упражнението и с левия крак.
  • Седнете във ваната с опънати крака и се хванете за външния и ръб с двете ръце – с лявата се опитайте да хванете долния край на ваната, а с дясната – горния край. Същото упражнение направете, като хванете вътрешния ръб на ваната.
  • Сложете сгъната кърпа на главата си и дърпайте свободните й краища напред, а с главата силно я опъвайте назад. Упражнението е особено полезно за шията.
  • Вдигнете високо единия крак и като го държите в коляното с двете ръце, притискайте го към себе си. Повторете с другия крак.
  • Седнете във ваната с опънати крака и вдигнете високо двете ръце. Започнете да се навеждате напред, като се мъчите да достигнете пръстите на краката. Упражнението е полезно за мускулите на стомаха, за талията.
  • Опрете краката до долния край на ваната и обтягайте тялото назад, опирайки се на ръцете.
  • Вие ще се убедите в полезността на тези упражнения, ако ги правите един-два пъти в седмицата в разстояние на три месеца. Всяко упражнение изпълнявайте в началото по три пъти, после до шест пъти.

Няколко съвета

Не вземайте вана с пълен стомах, а най-добре 2-3 часа след ядене. След горещата вана постойте за минутка под студения душ – това закалява кожата, порите се стягат, регулира се кръвното налягане. Ако имате много мазна кожа, полезно е във ваната да търкате тялото си с памучна кесия. А тези, които имат суха кожа, след ваната да намазват кожата с някакъв крем. От „гъшата кожа“ на краката и ръцете може да се избавите, като редовно ги масажирате с четка или кесия от платно, натопена в готварска сол. Когато се къпете, а няма да миете косите си. сложете на главата си найлонова шапка. Косите трябва да предпазите от парата.

Преди вана намажете лицето и шията си с хранителен крем. Под действието на парата порите се разширяват и кремът се поема много добре.

Докато сте във ваната, сложете на лицето си каквато и да е освежаваща маска (преди това добре измийте лицето си със сапун). Препоръчват се маски от плодове или зеленчуци, маските, приготвени от: жълтък, няколко капки лимонов сок. чаена лъжичка зехтин или каймак и щипка картофено брашно; прясна извара и лъжичка мед. Докато имате маска на лицето си, трябва да лежите неподвижно със затворени очи. След 10-15 минути свалете маската с топла вода и започнете да се миете.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара