Прибягването до един и същ начин на живот и поделянето на една и съща жизнена среда могат да имат толкова важна роля, колкото и генетиката, когато става дума за болести, които засягат семейства, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

family

То взело предвид медицински данни за над 500 000 души и семействата им във Великобритания. Информацията включвала данни за роднини, както и за близки, които са осиновени. Учените фокусирали вниманието върху 12 често срещани увреждания и болести, включително високо кръвно налягане и сърдечни болести, както и някои видове рак и неврологични заболявания.

Оказало се, че свързани с членовете на семейството фактори могат да имат значително въздействие върху риска от някои заболявания. Сред въпросните фактори са ползване на едно и също жилище и сходни хранителни навици. Въздействието на гените върху риска от болести може да е надценено с 47 на сто, в случай че свързани със семейството фактори не са взети предвид, отбелязаха авторите на изследването.

„То предоставя прецизна преценка за ролята на генетиката при тези важни болести“, заяви проф. Крис Хейли от университета на Единбург. „Освен това идентифицира увреждания и заболявания, при които поделяната семейна среда е важна.- високо кръвно налягане, сърдечни болести, депресия“.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Genetics.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара