Лятото е тук с плисъка на морските вълни и шепота на планинските пътеки, с градските разходки, с игрите с децата и с жадуваното от всички време на открито и на слънце. И макар че повечето хора обичат слънцето, все повече са и тези, които се страхуват от него и бързат да се предпазят, като стоят на сянка или щедро се мажат със слънцезащитни средства.

sea-sunny-beach-holiday-large

Колкото и разумна да изглежда на пръв поглед, тази предпазливост също си има цена, защото употребата на слънцезащитни продукти е свързана с два значителни риска за здравето. Ето какви са те и как да ги избегнете.

Риск N1: дефицит на витамин D

Витамин D, известен още като слънчевия витамин, е ключов за здравето ни, защото действа в тялото ни не само като витамин, а и като хормон, оказващ въздействие на всички клетки в организма. Още в пренатална възраст витамин D влияе върху развитието на мозъчните клетки на бебето, което си го набавя от майката, стига тя самата да не е в състояние на дефицит.

Липсата на витамин D при бременните жени може да има сериозен негативен ефект върху развиващата се скелетно-мускулна и имунна система на бебето, както и да доведе до усложнения на самата бременност включително преекламзия и необходимост от раждане чрез секцио. Кърмещите майки също се нуждаят от високи количества витамин D за синтеза на пълноценна кърма и запазване на витаминно-минералния баланс в собственото им тяло.

При липса на витамин D, калцият в храната не може да се усвои пълноценно, което при децата крие риск от рахит – състояние, свързано с омекване и отслабване на костите, а при възрастните от остеомалация – костно заболяване, свързано с нарушения в минерализацията на костната тъкан. Витамин D поддържа тонуса на нервните клетки и ни помага да пазим равновесие и баланс. Това е една от причините възрастните хора, които изпитват липса на витамин D, да имат по-крехки кости и по-често да падат.

Витамин D е необходим за синтеза на полови хормони.

Липсата му се свързва с менструални крампи, поликистозни яйчници, предменструален синдром, трудности при зачеване и проблеми с щитовидната жлеза. Допълнително слънчевият витамин влияе на настроението и понижените му нива в организма могат да предизвикат сериозни депресивни разстройства.

sea-sunny-person-beach-large

Слънчевият витамин е ключов и за имунната система. Хората, при които той е достатъчно, боледуват по-малко от сезонни вирусни инфекции, а самите инфекции протичат по-леко. Съществуват доказателства, че витамин D намалява риска от автоимунни заболявания, сърдечносъдови проблеми, рак на гърдата при жените и рак на простатата при мъжете.

Единственият проблем е, че нужното за здравето ни количество

витамин D не може да се набави от храната.

Тялото ни следва да си го синтезира само, а това става единствено при достатъчно излагане на слънце. В миналото дефицитът на витамин D е бил рядкост, защото хората са работили и са прекарвали значително време на открито през топлите месеци. През последните години обаче броят на хората с гранично ниски стойности на витамина достига до 40% в много от развитите държави.

Препоръчвам на всички жени с хормонални или репродуктивни проблеми, както и с автоимунни заболявания, с които работя, да проверят нивата си на витамин D. Необходимо е елементарно кръвно изследване, което се предлага в повечето лаборатории на цена между 20 и 30 лв. В 90% от случаите на жени с горните проблеми резултатът е под или близо до долната референтна граница.

Причината за тези резултати е, че днес прекарваме твърде малко време на открито, а когато го правим, редовно използваме слънцезащитни средства, които пречат на естествения синтез на витамина. Потиснатият синтез на витамин D не е единственият проблем, свързан с употребата на слънцезащитни продукти.

Риск N2: токсичните съставки на слънцезащитните средства

Освен че не позволяват на тялото ни да синтезира витамин D, слънцезащитните продукти често пъти съдържат токсични съставки, които проникват през порестата повърхност на кожата ни, смущават дейността на имунната и ендокринната система, увеличават общия токсичен товар на организма, както и риска от ракови заболявания. Опасността е особено сериозна при малките деца, при които имунната и ендокринната система все още се развиват. Освен това заради малките размери при децата съотношението между повърхността на кожата, през която проникват козметичните продукти, и общата телесна маса е по-голяма, отколкото при възрастните, т.е .те поемат повече токсини.

pexels-photo-61129-large

Всяка година американската неправителствена организация Environmental Working Group съставя списък на най-опасните съставки в слънцезащитните продукти. Ето кои съставки включва списъкът за 2016 г.:

 • Oxybenzone – този химикал абсорбира и филтрира UV лъчите, поради което често се използва в слънцезащитни лосиони и кремове. В същото време обаче причинява кожни алергии, а прониквайки през кожата, действа като ксеноестроеген в тялото, смущава ендокринната система, намалява количеството на семенна течност при мъжете и може да причини ендометреоза при жените.
 • Octinoxate – и този химикал прониква много лесно през кожата, смущава нормалната хормонална дейност и засяга репродуктивната система и щитовидната жлеза.
 • Retinyl Palmitate – този химикал съдържа витамин А и се използва широко в SPF-съдърщащи овлажнители, лосиони и балсами за устни, тъй като се счита, че забавя стареенето на кожата. Знае се обаче, че при контакта в UV лъчи съединението му се разпада и освобождава свободни радикали, които увеличават риска от злокачествени кожни тумори.
 • Homosalate – още една съставка, нарушаваща хормоналния баланс, която се натрупва в тялото по-бързо, отколкото черният дроб е в състояние да детоксифицира и така увеличава общата токсичност в организма.
 • Octocrylene – поредната съставка, която прониква лесно през кожата и освобождава свободни радикали, причинявайки клетъчни увреждания и мутации при контакт с UV лъчите.
 • Parabens – група синтетични вещества, които много често се добавят към козметични продукти, тъй като ги предпазват от развитие на мухълни гъби и бактерии. Като повечето други съставки в списъка, парабените могат чувствително да нарушат хормоналния баланс в организма и потенциално да увеличат риска от рак на гърдата или да предизвикат репродуктивни проблеми.

Решението

Да прекараме достатъчно време на слънце днес е по-трудно от това да се предпазим от опасните UV лъчи. За да сте здрави през идващата зима и да гарантирате на тялото си нужните му количества витамин D, постарайте се през летните месеци да излагате кожата си редовно на слънчевите лъчи.

Използвайте сутрешните часове до 10:00-10:30 и късния следобед след 16:30, когато интензитетът на слънцето е по-лек и няма опасност от изгаряния. 20-30 минути на ден са напълно достатъчни за синтеза на слънчевия витамин. Ако останете на слънце по-продължително, предпазете се с шапка или лека риза.

pexels-photo-large

Ако все пак се налага да използвате слънцезащитно средство, ориентирайте се към разнообразието от натурални продукти и следете внимателно етикетите за изредените по-горе съставки. По отношение на слънцезащитните средства за предпочитане са тези на минерална основа, но проблемът при тях е, че често пъти те са значително по-скъпи от стандартните кремове и лосиони. Можете да си приготвите слънцезащитен крем и сами! 

Как да си направите безопасно и ефективно домашно слънцезащитно средство?

Това може да стане лесно в домашни условия чрез комбинация на етерични масла и базови кремове, повечето от които имат естествен SPF фактор. Например:

 • Бадемово масло – SPF около 5
 • Кокосово масло – SPF 4-6
 • Цинков оксид SPF 2-20 в зависимост от използваното количество
 • Масло от малина – SPF 25-50
 • Морковено масло – SPF 35-40

Рецептата за домашно слънцезащитно средство, която ви предлагам по-долу, е лесна за изпълнение, а повечето съставки могат да бъдат намерени в магазините за натурална козметика. Ето какво ви е нужно:

 • 1/2 чаена чаша бадемово масло
 • 1/4 чаена чаша кокосово масло
 • 1/4 чаена чаша пчелен восък
 • 2 с.л. цинков оксид
 • По избор: 1 чаена лъжица масло от малина, 1 ч.л. витамин Е, няколко капки етерично масло от лавандула или друг предпочитан аромат.

Смесете всички съставки без цинковия оксид и етеричното масло в голям буркан и загрейте на водна баня, докато съставките се разтопят. Разбъркайте добре, добавете цинковия оксид и етеричното масло и пресипете в малък буркан. Докато кремът изстива, разбъркайте няколко пъти, за да се инкорпорира добре цинковият оксид. Готовият крем използвайте в рамките на 6 месеца.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара