“Искаш ли “мирно”, готви се за война!”
(Из “Самораслеци” на Радой Ралин)

Радой Ралин, разбира се, е прав, но след като две поредни лета децата ни (сега са на 15 и 16 г.) ни стопиха лагерите през ваканцията, с мъжа ми решихме: ще наложим мораториум на глезотиите и ще посечем прекалените капризи още преди да сме стигнали вилата. И започнахме да си блъскаме главите какво точно да направим, за да проявим строгост, но да избегнем войната. Да не бъдем назидателни, старомодни, досадни, но да си спестим скандалите в следния стил:

people-party-dancing-music-large

Те: – Довечера отиваме в Царево/Приморско/Созопол на дискотека!

Ние: – В колко часа започва дискотеката?

– В 23.

– Добре, супер, и ние искаме да дойдем.

– Стига бе, мамо, как ще ходим с родители на дискотека?

– Е, какво? Ние ще си танцуваме в другия край. Не ви пускаме сами толкова до късно, сигурно ще стане 2-3 ч. И как ще се прибирате? Пеша по шосето не ви даваме да ходите, много е опасно.

– Ами дайте колата тогава, де!

– Я не се занасяйте – или идваме и ние, или вие не отивате. Даже по-весело ще ни бъде да си останем тука заедно – ще си запалим огън, ще си изпържим рибка, ще направим наша си дискотека на лунна светлина…

– Да, бе, да. Пенсионери. Стига с тая природа, аман от забрани! Да не сме бебета, че да киснем все с вас на тъпото море. Другите как ги пускат сами, ходят на палатка и техните нямат нищо против, а вие… Писна ни от прекалените ви изисквания.

pexels-photo-large

А всъщност всички обожаваме морето и прекарването заедно. Чакаме ваканцията цяла година – и те, и ние. Планираме от зимата как ще обикаляме заливите, как ще си палим въпросните огънчета. Обичаме да сме заедно, кикотим се по плажа, устройваме си купони. Но има едни моменти по залез, когато

цялото семейство слънчасва

То не че само на морето се случва, но в София не прекарваме денонощно заедно, разнообразяваме се някак, балансираме. А слънчасването поражда най-спонтанни изблици на гняв, изричане на думи, които после ти е гузно, че си казал, и други неприятни странични изменения.

Да, знам, скоро ще трябва да пуснем децата сами на море, но този час още не е ударил. И на нас, и на тях не ни се иска да се разделяме, нелепо е също да си ходим на морето сами, а да оставим тях при бабите. Я колко хубаво ще си прекараме заедно. Ето как: с мъжа ми извадихме един тефтер и съчинихме няколко възлови алинеи, които обобщихме в закон. Той, както ще видите, е строг, но справедлив, приложим в различни условия и може да се доразвие.

ЗАКОН

family-largeза пребиваване на непълнолетни граждани на вилата – в частност, както и на цялата територия на Република България – в цялост.

ЧЛЕН 1

Алинея 1:

Забраняват се проявите на всевъзможни капризи, мрънкане, прекалени претенции, прояви на лигавост и простотия, нецензурирани изказвания, пошлост (тук имаме предвид слушането на рап и чалга повече от 15 минути дневно), лицемерие, подмазване, измами, лъжи и манипулиране на който и да било родител с цел постигане на своето.

Алинея 2:

Абсолютно се забранява употребата на цигари, алкохол и всякакви упойващи средства с изключение на 1 бира от 0,300 л дневно (количеството може да варира или да се изключи в зависимост от възрастта).

Алинея 3:

Всеки пребиваващ е длъжен да спазва този закон безпрекословно и задължително, в противен случай носи отговорност по чл. 212 от ЗЗПБЕ (Закон за поведението на … – тук може да сложите инициалите на вашите деца), а именно: изгонване в 12-часов срок от територията на горепосочената зона без право на завръщане, без налични финансови средства и др., както и възстановяване на направените разходи от виновника в 3-кратен размер.

ЧЛЕН 2

Алинея 1:

Пребиваващите са длъжни сами да се грижат за санитарните обязаности (топлене на вода за къпане, миене на чинии, оправяне на леглата, подреждане на спалните помещения, метене на палатката, грижа за плажните си принадлежности – да не се забравят на плажа или в кафенето примерно, и други такива аксесоари).

Алинея 2:

Задължително е участието на пребиваващите в подготовката на храната: пазаруване, готвене, пържене, рязане на салати, печене на скара, варене, чистене на риба и други такива манипулации, съпровождащи процеса на приемане на храна.

Алинея 3:

Обитателите са длъжни сами да изработват джобните си пари посредством работа, възложена на обществен търг от комисия в състав: 1) майка и 2) баща. Работата се договаря “на парче” за всеки период, като заплащането е в зависимост от положените усилия. Работата може да включва: рязане – на плевели, тръни, храсти, издънки; обработване на трева – косене, събиране; правене на ограда; работа по къщата; носене на дърва и други материали и др.

ЧЛЕН 3

Алинея 1:

При акуратно изпълнение на горепосочените правила се предвиждат награди, поощрения, подаръци, екскурзии (1 по-продължителна за целия престой), а при неакуратно се предвиждат санкции, рестрикции, наказания, лишения, глоби и др., назначени от съдийска комисия в състав:

Гл. съдия баща ……

Прокурор майка ……

ДЕКЛАРАЦИЯ

Съгласен/съгласна съм с всички гореописани условия и съм наясно със силата на закона при неизпълнението им.

Декларатори:

Когато децата прочетоха закона, се смяха много, но го подписаха. Той работи! Засега. Все още не сме го приложили – в момента пътуваме.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара