Причините за констипацията (запекът), много често срещан проблем в съвременния начин на живот, могат да са различни и зависят начина на хранене, скоростта на метаболизма, наличието на хормонални проблеми и доста други.

причина за запек

По-рядко се споменава като причина стресът!

Да, особено хроничният стрес може да засегне много сериозно храносмилателната система.

Ентералната нервна система (ЕНС) е отделна нервна система, разположена в червата. Тя  съдържа над петстотин милиона нервни клетки. Състои се от същите ембрионални клетки служещи за развитието на централната нервна система, състояща се от главния и гръбначния мозък. Само в тънкото черво, има толкова нервни клетки, колкото в целия гръбначен стълб. Техните функции не се свеждат само до контрол на перисталтиката на червата и усвояването на хранителните вещества. Всеки ден учените разбират нови неща и осъзнават колко малко всъщност знаят за функциите  и значението на ЕНС.

Нервни клетки на ЕНС отговарят на емоционални стимули от различен характер!

„Вторият мозък“, както наричат ЕНС реагира на емоциите и стреса без да можем да контролираме това. Определени емоционални отговори причиняват спазъм в гладките мускули на червата, пренасочване на притока на кръвотока и секреция на различни биологично активни вещества като хормони и невротрансмитери. Тези физиологични отговори на психологическите емоционални състояния са от решаващо значение за оцеляването, особено по време на дълготраен стрес.

Каква е връзката между червата и мозъка?

Може би още по-интересен факт е връзката между червата и мозъка, така наречената „чревно-мозъчна ос“. Червата се снабдяват със сетивни нерви, които пренасят информация от червата към мозъка. Комуникацията върви и в двете посоки. Наскоро беше доказано, че тези нервни клетки, които движат информацията нагоре, значително превъзхождат по количество тези, които се спускат от мозъка към червата.

Мозъкът изпраща своята емоционална интерпретация на това, което се случва в дадена ситуация. Той взема информация от сетивните органи (очи, уши, нос), интерпретира ги емоционално и предизвиква физиологичен ефект в червата. Получената физическа реакция подсилва емоционалната интерпретация и това усещане се изпраща нагоре обратно към мозъка (преживявано от вас като „реакция на червата“). Цялата тази комуникация се извършва чрез хормони и различни невротрансмитери (хормоноподобни вещества). Интересно е, че 90% от серотонина, за който сигурно сте чували като „хормон на щастието“ и причина за депресивните състояния се синтезира в червата и само 10% в мозъка и други органи! На това се дължи доброто въздействие на храненето и включването на хранителен режим при редица емоционални състояния.

Когато е имало твърде много преживявания и емоции, които засягат червата, или когато някой с особено чувствителна конституция и възприема ежедневния стрес като травматични събития – тази система може да стане свръхчувствителна. Тогава пациентът започва да преживява нормалните физиологични процеси като болезнени. Дори нормални количества газове или напрежение в чревния тракт се усеща като изключително болезнени спазми и дискомфорт!

Или малко стрес причинява прекомерно силна реакция- чревни спазми, които водят или до запек, или до диария – най-често характерно е за такива състояния да се редуват двете. Оплакванията могат да варират от гадене и стягане на жлъчния мехур до рефлукс, лошо храносмилане, спазми в долната част на корема и синдром на раздразненото черво (IBS).

Според холистичния подход

Според психо-биологията и германската нова медицина причините за сериозни проблеми в храносмилателната система са буквално -„нещо не си успял да преглътнеш, приемеш, смелиш“. Какво не можеш да пуснеш, какво те мъчи и си го стискаш. А може би, имаш някаква скрита полза? А може би, не искаш да видиш нещата от страни“? Когато се поровим назад във времето, и си дадем сметка кога са започнали нещата, с какво имат връзка, най-често човек сам осъзнава този факт и прави връзките.

Всъщност храносмилателните проблеми са едни от най-честите признаци на емоционално потискане!  Емоцията се обработва през корема точно като храната, така че ако имате проблеми с „храносмилането“ на чувствата си, те ще се върнат и ще започнат да се въртят в корема ви.

Има различни страни в чревното здраве, не е само храната или патогените! И когато се говори за колит, гастрит или друго възпаление е добре да се търси причината за състоянието  тя да се отстрани или атакува, всичко друго е замазване на положението до следващия път! За съжаление децата страдат също все по-често от подобни състояния, свързани не само с безобразната храна, но и много неизразени емоции!

Предимството на холистичния подход с природни средства е именно целта да се стигне до причината, да се осъзнае от човека и да се отработи това. Често се сблъсквам с много съпротиви и неразбиране от страна на пациента защо е необходимо неговото участие, подробното интервю и каква връзка има това с конкретния проблем. Организмът ни е сътворен така, че да функционира взаимосвързано и взаимозависимо с всичките си части и поради тази причина е добре да се лекува по този начин!

Емоционалните състояния могат да бъдат много нежно повлияни с холистични методи като хомеопатиянейрографикаБахова терапия.

От Хомеоарт

Facebook Twitter Google+

0 Коментара