Има един продукт на пазара на билките и в света на природната медицина – нони (Morinda citrifolia) – плод с горчив вкус и неприятен аромат, който е толкова полезен и лековит, че го наричат „древният аспирин”.

Известно още с името Индийска черница, растението е уникално и единствено по рода си с количеството и качеството на съдържащите се в него витализиращи вещества. Представлява смес от aминокиселини и микроелементи, които в съчетание имат животворящ ефект, особено в ръцете на знаещ лечител.

Растението се използва от древността в района на Полинезия,

а моряците, пътували по света, са го разпространили. Малките плодовете на нони, нещо между смокиня и картоф, крият в себе си уникални свойства, съчетанието на които не се намират в никой друг известен зеленчук или плод на земята. Племенните лечители го използват от хилядолетия за лечение на треска, възпаления, разстройство, запек, ухапване от животни, ужилване от насекоми и много други заболявания. По-късно растението попада в научните лаборатории и така модерната фармакология казва „да” на нони.

Най-силната използваема комбинация днес, включва цялото растение – плодове, стъбла, листа и корени.

Известният биохимик, д-р Ралф Хайнике, започва изследвания в началото на седемдесетте години над алкалоида, наречен ксеронин. Без ксеронин няма да има човешки живот. От тези изследвания се установява, че едно от основните вещества в Нони е ксеронинът, който е в големи количества, както и неговия прекурсор проксеронин. Ксеронинът е вид алкалоид, намиращ се в много малки количества във всички клетки на живите организми. Отнася се към групата на така наречените биоактивни вещества Иридоиди. Действието на ксеронина се свързва с реактивирането на ендокринните жлези в тялото, които отслабват в резултат на стареенето.

Нони има свойството да възстановява невроендокринната система като цяло.

Реактивирането на тимусната жлеза например,

стимулира имунната система.

Ксеронинът действа като невромодулатор. Има също така болкоуспокояващо действие и способства образуването на ендорфини, които се приемат от рецепторите на нервните клетки и успокояват болката.

Ксеронинът активира каталитичните ензими, които отговарят за премахването на отпадъчните вещества в организма, с което повишава детоксикационните механизми и клетъчното дишане.

Друго вещество, аминокиселината триптофан, съдържаща се в нони, въздейства върху работата на епифизата и повишава произвеждането на хормоните серотонин и мелатонин. По този начин спомага за регулиране промяната в настроението, цикъла на заспиване и събуждане и има антидепресивен ефект.

Голямата ценност на нони е, че спомага за образуването в организма на жизнено необходимия моноазотен окис (NO), без който животът не може да продължава и минути. Чудодейната молекула на живота – това е определение на самите учени за аминокиселината L-аргинин. Нашият организъм преобразува L-аргинина в азотен оксид – съединение, което помага на кръвоносните съдове да се отпуснат, да се отворят широко за по-добро кръвообращение.

Азотният оксид е обявен за „молекула на годината“ през 1992 г., а шест години по-късно трима учени – Ферид Мурад, Л. Игнаро и Р. Фърчгот печелят Нобелова награда за медицина за изследванията си върху уникалното съединение и функциите му в тялото. Това е естествен газ, който се образува постоянно в нашето тяло и участва в редица процеси.

Кръвоносната система е тази, която доставя кислород и хранителни вещества до всички органи, за да функционират те правилно. Доброто кръвообращение е основен източник на енергия за нашите тела и е жизненоважно за реализиране на оптималния здравен потенциал.

Азотният оксид действа чрез разширяване на кръвоносните съдове, което допринася за по-свободно движение на кръвта и подхранване на цялото тяло и всички органи с кислород и нутриенти. Здравите кръвоносни съдове понижават натоварването на сърцето и подобряват кръвообращението. Това може да окаже верижен ефект от

многобройни ползи за здравето.

Скополетинът разширява кръвоносните съдове. В комбинация със серотонина намалява кръвното налягане до нормални нива.

Нони модулира производството на азотен оксид от самите клетки, което спомага в борбата със свободните радикали и предотвратяват оксидирането на LDL или „лошия” холестерол. Подпомага намаляването на риска от дегенерирането на клетките, засилва имунната система.

Нони привлече много внимание и заради твърденията за противораковите му свойства. Morinda citrifolia отдавна се използва в билкови лекарства, за да лекува и предпазва от различни видове рак. Дамнаканталът

подтиска растежа на туморните клетки.

Оказва се, че ксеронинът влияе на дамнакантала, помагайки му да възстанови повредените тъкани в следствие на рака. Смята се, че нони е най-вече доста ефикасно в лечението на рак в начална фаза на канцерогенезата. Има научни изследвания, които потвърждават тези му противоракови свойства.

Но дори след 40-годишни изследвания не са успели да разкрият всички тайни на плодовете на растението нони. Според мнението на американските лекари може да лекува над 100 различни здравословни проблема.

Как нони опазва здравето ни?

 • Покрива ежедневната необходимост на организма от аминокиселини и минерални вещества.
 • Подпомага развитието на мускулите и възпрепятства дегенерацията им.
 • Има регенериращо клетките действие.
 • Стабилизира цикъла на съня.
 • Възпрепятства променливостта в настроението.
 • Има силно изразено антиоксидантно дествие.
 • Контролира деленето на клетките, може да играе роля в превенцията на рака.
 • Засилва имунната система.
 • Има адаптогенно действие.
 • Противовъзпалително.

Намалява алергичните оплаквания.

 • Може да представлява разрешение на храносмилателни проблеми.
 • Нони стимулира енергията в тялото.
 • Нони влияе и върху производството на хормоните и работата на ензимите.
 • Растението се прилага при алергия, артрит, астма, болки (включително главоболие), наднормено тегло, депресия, диабет тип І и ІІ, при недостиг на енергия, при менструални проблеми, изграждане на мускули, инсулт, множествена склероза, за общо тонизиране, при храносмилателни проблеми, при проблеми с бъбреците, проблеми със сърцето, отказване при тютюнопушене, при рак, подобрява съня, повишава сексуалноста, при стрес, високо кръвно налягане и др.

Източник: Homeo Art

Facebook Twitter Google+

0 Коментара