И така, на Международния джаз фестивал д-р Емил Илиев“ и на моята джаз ваканция, първа в курортен комплекс „Боровец“, като на всяко хубаво нещо, й се видя краят.

Имаше разходки сред избуялите треви по пистите, някак странно тихи през лятото. Снимки на поточета. До изворите на река Марица не стигнахме обаче. Следващият път. Но пък ядохме диви малини. Мълчахме под вековните ели. Изкачихме се до „Ястребец“. Не е главозамайваща височина, но пък колко му трябва на градския човек, за да е щастлив…

Плувахме в симпатичния басейн на хотел „Иглика палас“, заобиколен от борове и зелена трева. Мокрихме се под пръскачката, най-доброто средство за разхлаждане в жежък ден. Хващахме тен по залез слънце.

Дегустирахме паниран козунак и разни други вкусотии…

Присъствах на представянето на книгата „Доктор Джаз: д-р Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика“, с автор Татяна Илиева и редактор Виолета Цветкова. „Това не е биографична книга – каза тя. – Роден, живял и т.н. Книгата е истинска приказка, както неговата, така и моята. Защо я написах? Целият му живот е поредица от случки как се става велик човек, опит да обясня каква харизма и обаяние имаше д-р Илиев.“

И разказа съкровени моменти от общия им живот, сред които как са се запознали и как още на втората им среща той е казал на майка си в нейно присъствие, това ще бъде съпругата ми! Той, 25 години по-голям от нея! „Това е нестандартен разказ, започва с Виена и завършва с Виена. Защо този град има съдбовна стойност в неговия живот ще разбере читателят. И разказа как навремето немският корабовладелецът на прочутия круизер „Корабът на мечтите“поискал Доктора за корабен лекар и му се наложило лично да се срещне с д-р Атанас Малеев и как е протекла тази знаменателна среща.

Една книга-изповед, написана на един дъх. Според признанието й: „Започнахме работа по нея на Велики понеделник и излезе от печат на Илинден. Емил беше над нас, имахме знаци от съдбата“ – убедена е д-р Илиева.

Всеки фестивал, а съм присъствала на повече от 20 издания, в сърцето ми остава споменът за моите фаворити. Този път това саMYX’D – нестандартен камерен ансамбъл, които успяха да поднесат класическата музика по нов, спонтанен и интригуващ начин.

Другите ми любимци станаха Михаил Йосифов & Новините в джаза с техните солисти Лъчезар Кацарски и Велека Цанкова. Тромпетистът, композитор, аранжор и преподавател Мишо Йосифов е събрал талантливи младежи от Музикалната академия и е направил с тях чуден секстет, създавайки богат репертоар от фънк, джаз и боса нова. Чудни деца!

И последните, които ми доставиха огромен кеф – Александър рагтайм бенд! Този път ветерани, бендът е създаден през 1986 година от Румен „Дебелия“ Александров, които свирят традиционен джаз: рагтайм, блус, диксиленд, и двете им млади вокалистки – Деси Тилева и Мери Начева…

Та така, бай, бай, Боровец! Май ще се видим пак…

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара