Всеки цвят, който виждат очите, има своето уникално въздействие върху организма ни.

lines-520430_640

Червените нюанси активират нервната дейност и работата на сърдечносъдовата система. Разглеждането на картини в червени тонове е полезно при наличие на късогледство, астигматизъм, кривогледство и амблиопия при децата.

Картини в оранжеви нюанси подобряват кръвоснабдяването, състоянието на кожата, съдействат за регенериране на нервните и мускулните тъкани, засилват сексуалността, стимулират работата на половите жлези. Разглеждането на картини в оранжеви тонове е полезно при късогледство, дистрофия на ретината, атрофия на зрителния нерв.

Картини с доминиране на жълто стимулират работата на стомашно-чревния тракт, черния дроб, съдействат за изчистването на токсините, премахват умората и сънливостта, създават позитивна настройка.

Картини с преобладаващи зелени цветове съдействат за намаляване на артериалното и вътреочното налягане, забавят пулса. Разглеждането на картини в зелени цветове помага срещу късогледство, спазми на акомодацията, дистрофия на ретината.

rainbow-149485_640

Картини в светлосини нюанси успокояват нервната система, повишават съпротивляемостта на организма към инфекциозни заболявания. Разглеждането на картини в светлосини тонове, съдейства за премахване на късогледството, спазми на акомодацията, възпалителни очни заболявания.

Картини в синьо влияят положително върху хипофизната жлеза, парасимпатиковата нервна система, способстват за повишаване на съпротивляемостта на организма към инфекциозни заболявания, стимулират мозъчната дейност, повишават творческата и интелектуална активност, намаляват чувствителността към болка. Разглеждането на картини в синьо е полезно при катаракта и глаукома, помътняване на роговицата и стъкловидното тяло.

Картини с преобладаващи лилави нюанси повишават творческата активност и подобряват имунната защита, оказват успокоително въздействие върху очите и главния мозък, способстват за произвеждане на мелатонин (хормона на съня). Разглеждането им е полезно при катаракта, увеити, помътняване на роговицата.

„Зареждане” на очите с полезни цветове можем да правим и с помощта на своето въображение! Ако всяка сутрин със събуждането си, си представяте със затворени очи цветовете на дъгата – в продължение на 10-15 секунди за всеки от цветовете, то след няколко седмици ще можете да забележите позитивни промени в състоянието на зрението ви.

Източник: www.effecenter.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара