Вторият по големина развлекателен комплекс на стария континет Европа парк тази година навършва 40, но е все така притегателен за деца и възрастни. За популярността му допринася и ключовото му разположение – точно където се събират границите на Германи, Франция и Швейцария. На 30 минути с кола от Стасбург,  на 60 км от  от Баден-Баден, а град Руст е на хвърлей място.

Evropa10347-BlueFire

Европа парк е открит през 1975 г. и преди да се появи Дисниленд дълги години държеше първенството сред увеселителните съоръжения.

Цяла Европа върху 65 хектара! Това са близо 700 000 кв.м. Рекламата на парка отговаря на действителността. Там човек за броени часове може да „обиколи“ най-интересните места в Испания, Португалия, Франция, Русия… Освен това има земя на шоколадите, страна на викингите и дворцова градина. Идеята на създателите е попадайки в парка да посетите колкото е възможно повече европейски държави и да се докоснете до характерните им особености. В сектора на Италия всеки ден е февруари, защото се разиграва венецианския карнавал на фона на великолепни и почти истински барокови дворци. В Испания пък пресъздават рицарски турнири за сърцето на благородни дами или възпламеняват публиката с фламенко. В „Англия“ може да гледате представление в „Глобус“, театъра на Уилям Шекспир.

Обособени са 12 тематични части с повече от 100 отделни атракциона с разнообразни шо-програми. Понякога в тях участват над 150 артисти от 22 държави от цял свят, вкл.  българи. Освен театралните представления, паркът необичайно, но често мядсто за провеждане на конференции по различни теми (около 800 на година), терен за снимки на телевизионни предавания (над 200 за 2012 г.). желанието на посетителите да си тръгнат с нещичко за спомен е удовлетворено с помощта на 50 павилиона.

Паркът е разположен около най-старата крепост в Европа – замъкът „Валтазар“, построен през 1442 г.  Днес старинното отбранително съоръжение очарова не само със суровата си красота, а и с национална немска кухня от 15-ти век.

Какво ли още няма в Европа парк!

Сребристата сфера на „Евросат“ е готова да отнесе пасажерите си в небесата.  Безспорен гвоздей в гъделичкането на нервите е „Сребърната звезда“ – най високото и бързо в Европа алпийско влакче, което тук наричат „руска планина“. То е съвместна разработка с „Мерцедес-Бенц“. Най-високата част на линията е 75 метра, скоростта  му е до 130 км/ч (с 30 повече от прочутия „Дракон Хан“ в испанския парк  Universal Mediterranea Port Aventura). Но на бързата железница не може да се качи всеки. Пасажерите трябва да са над 11 години и не по-ниски от 140 см. Голямо повдигане на пръсти пада пред касата.

Една от главните забележителности се намира в Гърция. Става дума за уникалния атракцион „Посейдон“ – воден канал с безброй извивки и височини, дълъг 850 метра. По него се стрелкат моторници със скорост до 70 км/ч. Разбира се, на всяко от дъхоспиращите и предизвикващи крясък места има монтирани камери и посетителите могат да си купят снимки с най-“позорящите“ ги изражения.

Незабравимо е странстването из швейцарската част.

Скоростните спускания с „Мълнията на Матерхорн“ и „Швейцарския бобслей“ изпращат стомаха в гърлото. При рафтинга из норвежките фиорди туристите се носят през водопади и коварни потоци, но единственото, което може да им се случи е да се понамокрят малко.

Европа парк си има и руски квартал с класическия за Москва магазин ГУМ, но най-пренаселено е пред атракцията „Евросвят“. Трасето на шеметното влакче е разположено около няколко грамадни огледални кули. В една от тях, гондолите се издигат на височина 28 метра за секунди. При движението надолу пък се завъртат около собствените си оси и посетителите висят с главата надолу и пищят, колкото имат въздух в дробовете си. В руското село пък човек може да бие камбани, да рисува икони, да пирографира дървени кутии и да гледа как издухват от нагрято стъкло приказни цветя. Любителите на екстремните преживявания пък управляват самолет с авиостимулатора на „Камчатка еърлайнз“ и влизат в капсулата на космическия кораб „Мир“

„Гладиаторите идват“ е театралното представление в копието на Колизеума.

То директно пренася зрителите в Древния Рим.

Името Европа парк съвсем скоро може да се окаже остаряло – там вече има истинско африканско село с масайски танци, а строежа на нови атракциони продължава.

На главния вход посетителите посреща талисмана на парка Евро-маус (като контрапункт на Мики Маус). След импозантната статуя е каскадата от фонтани, а след тях „гарата“ за еднорелсовата железница EP-Express, която обикаля целия парк.

Европа-парк е не само най-големият частен парк за развлечение и семеен отдих в Германия, но и най-посещаваният. Всяка година там оставят парите, смеха и доброто си настроение повече от 4 млн. посетители. Хотелиерите наоколо също са много доволни, понеже един ден е свръхнедостатъчен, за да се обходят всички секции. Естествено, германците са убедени, че парижкият Дисниленд не може да стъпи на малкия пръст на Европа парк, който го бие по брой атракциони, красота и стойност на билетите:

37,5 евро за възрастен за един ден. За два дни – 70 евро, за три – 89,5. Детският билет (за малчугани от 4 до 11 години) е 33 евро за ден и 61,5 евро за два, а за три дни е 78 евро. За деца до 12 години, които имат рожден ден (при представяне на документ) и до 3 години, входът е без пари.

Паркът работи от април до ноември.

Собственост на Европа парк е Роналд Мак и неговото семейство. Те не са нови в бизнеса. Преди да се захванат с увеселителния парк, дълги години произвеждат съоръжения за циркове и Дисниленд.   Европа парк единствен в света не само експлоатира, но разработва и продава цели атракциони, известни със своята безопасност.

0 Коментара