По данни на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) расте броят на засегнатите от земетресението в Непал деца. Предполагаше се, че те са около 940 хиляди, но вече е ясно, че надхвърлят 1 милион и 700 хиляди. Тези деца се намират в най-опустошените от земния трус региони и се нуждаят от най-спешна хуманитарна помощ.

NYHQ2015-1055

По изчисления на Детския фонд на ООН, който работи на терен от самото начало на бедствието, сумата, необходима на УНИЦЕФ за хуманитарното подпомагане на децата в Непал, възлиза на над 50 милиона долара. С тези средства трябва да бъдат подпомогнати както децата, така и техните семейства – и то в ситуация, в която расте рискът от разпространението на заразни болести. УНИЦЕФ работи с партньорски организации и с други агенции на ООН, които също набират средства на неотложна помощ за най-уязвимите. Работата на терен със семействата и децата се очаква да продължи през следващите 3 месеца.

UNICEF-Nepal

По последни данни земетресението с магнитут от 7.9 по скалата на Рихтер е отнело живота на около 5 хиляди души и е ранило още 10 хиляди. Освен това други десетки хиляди са напуснали домовете си и живеят в палаткови лагери на открито в столицата Катманду и в другите най-засегнати райони в страната.

„Животите на толкова много деца се превърнаха в кошмар – те се нуждаят от животоспасяваща помощ, в това число чиста питейна вода, подслон и санитарни условия“, заяви Томо Хозуми, представител на УНИЦЕФ за Непал. Той допълни: „Без достъп до безопасна питейна вода рискът от пренасянето на множество зарази сред децата е огромен. Много семейства са в невъзможност да се предпазват дори от суровите атмосферни въздействия – като изгарящо слънце или поройни дъждове. Нашите очаквания са, че техните нужди ще се увеличават през следващите дни, тъй като получаваме информация и за все повече пострадали хора в по-отдалечените региони, които си мислехме, че не са толкова засегнати от земетресението“.

NYHQ2015-1040

Какво прави УНИЦЕФ на терен?

УНИЦЕФ работи с партньори на терен, за да достави спешна хуманитарна помощ, включително чиста питейна вода и подслон. Детският фонд на ООН вече достави следното:

UNICEF-Nepal1

–  Палатки, хигиенични пособия, таблетки за прочистване на вода, одеяла към всички засегнати региони, но наличието на множество мъртви тела при епицентъра на земетресението предизвиква все по-голяма заплаха от избухването на епидемии;

– В голяма част от регионите само 1 на всеки 5 души имат достъп до чиста питейна вода. Танкери с чиста питейна се доставят в 16 лагера, които са по разпръснати по протежението на цялата столица и околностите й;

– Екипи идентифицират и помагат на децата, разделени от семействата си;

– УНИЦЕФ предоставя и психологическа помощ на децата и родителите им, които са крайно травмирани от преживяното и е се намират в състояние на шок сред хиляди други хора в палатковите лагери.

– Повече от 80% от здравните заведения в най-тежко засегнатите региони са почти напълно разрушени. 274 от 323 училища в зоните на земетресението също са претърпели много сериозни щети, а някои са напълно унищожени. Това засилва необходимостта УНИЦЕФ и партньорите на терен да предоставят временно пространство и пособия за обучението на децата в училищна възраст, за да не бъде трайно прекъснат образователния процес.

NYHQ2015-1057

Как българите могат да помогнат?

Чрез дарение онлайнна уебсайта на УНИЦЕФ България

По банков път на следната дарителска сметка:

Райфайзенбанк ЕАД:

IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF

Основание: Непал

Чрез SMS с текст „NEPAL” на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара