Всички сме подвластни на детските усмивки, на щастието да бъдеш родител и на илюзията за идеалното семейство.

kimПознаваме добре и лъскавата рекламна визия на знаменитостите, които живеят в съвършено подреден дом, децата им се хранят чисто в чинии от фин порцелан и няма дори следа от трохи по пода или разпилени играчки. (Не)опитните родители като мен знаят, че в леглото им често ги боде някоя троха от кекс или играчка, а финият порцелан от сватбата и ценната колекция от плочи на татко са затворени на безопасно място. Затова и медийната презентация на семейното щастие в светските издания понякога повече дразни, отколкото предизвиква сълзи от умиление.

Традиционно около празниците кориците на т.нар. женски и лайфстайл списания грейват със снимките на вип-семейства, които дават рецепти за щастие, споделят историята на своите бременности и раждане, отглеждане на децата си. Но „всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему”, както звучи известният цитат от „Ана Каренина“.  Какво по-добро доказателство от Фейсбук по време на празници – по какво се различават професионалните фотоси от аматьорските семейни снимки край елхата вкъщи… Въпросът „Има ли идеално семейство?“ е актуален не в моментите на гордост от спретнатата фамилия пред фотообектива, а в пълната бъркотия у дома, когато

няколко дълбоки вдишвания те спират да нараниш близките си с думи или действия

Помня, че по времето, когато бях бременна, госпожа Моника Станишева, херцогиня Катрин Мидълтън, Ким Кардашиян и Теодора Велинова също очакваха своите рожби. Това сложи началото на нашето медийно познанство – не сме приятелки, дори не се познаваме, но аз знам как те се хранят, обличат, как отглеждат и обличат децата си, какви подаръци им правят и т.н.  Признавам си, възползвах се от някои добри идеи на британската херцогиня, но отрезвена от бебешката еуфория, се запитах защо изпитваме нужда да познаваме децата на знаменитостите.

stanislava_churinskiene„Днес основен критерий за успешност на човека е благополучието и постиженията на неговите деца. Родители споделят и сравняват децата си във форуми, на кафе, сред роднини и отвъд естествената човешка радост от доброто развитие на потомството им, децата биват превръщани в белег за успешност“, коментира Станислава Чуринскиене, психолог с опит в работата с младежи с психични заболявания и автор на романи.

Медийният експерт Силвия Петрова от фондация „Медийна демокрация“ допълва, че децата и семейството много често се използват като част от PR стратегия, за изграждане на определен имидж – както от политиците, така и от звездите на популярната култура. В някои случаи

детето става буквално аксесоар – част от модния тоалет на майката

и/или почтения образ на семеен мъж/жена. „Звездите на популярната култура (кино, музика и т.н.) трябва да изглеждат едновременно божествени и човечни, а човечността се постига най-лесно чрез излагане на показ на личния живот, семейството, децата“, допълва тя.

„Истината е, че това, което прави явлението „децата аксесоари“ възможно, е потребността на публиката да проникне възможно най-дълбоко в живота на успешните, да се съизмери с тях и да почерпи увереност от неуспехите на публичните личности като родители. Децата–аксесоари са между чука на недобрите родителски преценки и наковалнята на потребността на публиката от зрелища“, коментира и Чуринскиене.

През пролетта на 2013 г. Силвия Петрова описа как в тогава актуалната предизборна кампания за парламентарния вот политиците избягват политическия дебат за сметка на светската „родителската символика“. Темата за бащинството на Сергей Станишев например, която се подхвана масово от медиите, е опит да се възстанови изгубеното доверие в политиците през традиционни добродетели; но от друга страна, намеква за незрялостта на народа,  който има нужда от напътствия и любяща опека.

stanishev

Снимка www.clubz.bg

Но режисираната изява на семейна хармония на Моника Станишева в ефира на „На кафе“ не спомогна за повишаването на обществения авторитет на съпруга й в страната – водача на европейската левица Сергей Станишев. Вместо това фамилията се оттегли в Брюксел далеч от погледите на българските медии.

Честото показване на семейството на д-р Енчев на корицата на известно светско списание също съвпада с всяка нова кампания билбордове на практиката на пластичния хирург. Но с какво ни обогатява като родители светската поява на малкия „принц Филип“? Полезни ли са селфитата за дъщерята на Ким Кардашиян и Кание Уест – Норт Стар? Да, тя разполага със собствен стилист и вече седи на първия ред на модните дефилета в Париж, но

каква е добавената стойност от тази информация

Фамилните портрети са емблематични за аристокрацията и най-вече за кралските семейства – в миналото са били неизменна част от имиджа на монарха (разбира се, без всички интимни детайли, които се вадят на показ днес от медиите).

Законът за радио и телевизия например третира като нарушение участието на деца в реклама на храни, „по-специално съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол/натрий и захар, чийто прекомерен прием в хранителния режим не е препоръчителен.” Славата в най-„жълтите“ си проявления също е „бърза храна“, но тя винаги е на разположение.

Защитата на малките от  общественото внимание е важна. Във време на медийно разголване до крайност, проявите на нетърпимост, жестокост или насилие са ежедневие на екрана и в печата.  Те създават условия и опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, особено ако те самите са обект на медийно внимание.

„Опасното е, че в общия случай се сравняват не постижения и умения (в което има и градивен елемент), а атрибути на заможността и успеха, които родителите му създават за детето“, допълва Чуринскиене. Според нея най-неблагоприятният аспект на опубличностяването на децата е отнемането на възможността им да опознаят себе си и реалните си възможности, да усетят границите си.

Неслучайно някои знаменитости предпочитат да не показват семейството си или ако го правят, то снимките са любителски и от личния им профил в социалните мрежи. Все пак и те са родители като нас, но плащат по-висок данък „обществено мнение“. Ако моето дете може да се изцапа и просто да го измия, то това на някоя вип-майка веднага ще бъде засечено с петно на дизайнерската си тениска. Ако аз мога да огранича кръга на хората, които го виждат или наблюдават, то колко потенциално „лоши очи“ ще видят другия малчуган? Изборът как и кога да покажеш на света своето семейство е отговорен и важен. Затова и споделянето трябва да е отговорно, включително и сред приятелите в социалните мрежи.

„Детето-аксесоар приема блага и е задължено да ги показва публично. Което не означава, че публичните личности, които превръщат децата си в имиджов атрибут, не ги обичат. Просто представата им за добро родителство е изкривена от очакванията. Много от тях вярват, че по този начин осигуряват добър старт на децата си и приемственост за собствените си постижения“, заключава Станислава Чуринскиене.

Brangelina

Добрият пример заслужава медийно внимание. Като родител аз харесвам семейството на Анджелина Джоли. Нормалността на мултиетническото й семейство е истинско откровение в измамния свят на Холивуд. В края на 2014 г.

Анджелина и Брад обявиха, че се обръщат към дъщеря си Шайло с името Джон,

защото детето се възприема като момче. Това смело решение в подкрепа на толерантността на различните е темата, която предпочитам да видя илюстрирана на корица.

Решението на Джоли и Пит да подкрепят детето си, за да бъде то щастливо и интересно заради самото себе си, носи важно послание: успешният родител не е този, който успее да събере семейството си за 30-секундна нагласена снимка, а този, който обича децата си, независимо от петната по дрехите и грешките в живота им.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара