“Паганини на нашия век” вади органа от катедралата и тръгва на околосветско пътешествие.

Лошото момче на органа Камерън Карпентър, единственият органист, номиниран за ГРАМИ в категорията “соло албум”, пристига в България за концерт в зала 1 на НДК на 14 юни.

6С визия на рок звезда и безспорен музикален талант, 33-годишният вируозен изпълнител и композитор извади органа от катедралата, изтупа го от прахта, ъпгрейдва го и тръгна на пътешествие по света – да вдъхне нов живот на едно почти забравено звучене.

Такива революционери за времето си са били Паганини и Лист. А ние сме съвременници на тяхната нова версия – виртуоз, какъвто нашият век не помни…

Дигиталният орган ще пътува до България на части, в два огромни камиона. За сглобяването му ще са необходими 4 души, като задължително последната дума в “операцията” по настройване на инструмента се пада на Камерън Карпентър.

3​Световната премиера на уникалния дигитален и преносим тур – орган се състоя през пролетта на миналата година в Ню Йорк и от тогава Камерън Карпентър не спира да сбъдва своята мечта да обикаля света и да запознава съвременните хора със музика, родена преди векове.

Идеята му да “извади” органа и да представи магията му пред широката публика със сигурност среща и противници, особено сред консервативните фенове на инструмента, но по-важното е, че Карпентър, воден от страстта си към този различен, огромен, малко познат и достъпен инструмент, успява да достига и да “пали сърцата”  на все повече и повече хора.

5“Органът за мен е страст!” споделя изпълнителят, който не веднъж е оприличаван на великия Фред Астер, “танцувайки” страстно с цяло тяло (с ръце и крака) и с цялата си душа по време на концерт.

Стратегията на Карпентър да изнесе органа “на улицата”, за да го избави от “апатията”, да се облече като рок звезда, да живее и композира като разкрепостен съвременен човек, със сигурност са печеливш ход по пътя, който е поел.

“Лошото момче на органа” има над 100 собствени композиции за орган върху произведения на Бах, Малер, Шуман, Шуберт и Рахманинов, а на 14 юни в зала 1 ще представи и съвсем нова оригинална програма – All is Vanity. 

България е единствената му спирка в Източна Европа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара