Буйни огнени коси и буен, огнен нрав, владетелка, нетърпяща никого над себе си, но и жена, подвластна на любовта, войнствена защитничка на владенията си, но и емоционална покровителка на изкуствата, дама на рицарите и муза на трубадурите. Това е Алиенор Аквитанска, съпругата на двама крале, призната за най-красивата жена на Европа от съвременниците си и за най-забележителната жена на Средновековието от днешните историци. У нас, в България, твърде непозната или известна само като майката на Ричард Лъвското сърце.

Българските читатели имат възможност да разберат повече за владетелката в книгата на Таня Кинкел: „Алиенор. Актавианската лъвица“.

Алиенор

През XII в. Аквитания е голяма страна, заемаща почти половината от територията на днешна Франция, и най-богатата в тогавашна Европа. Управляват я силни и горди херцози, които наказват всеки, дръзнал да се домогне до земите ѝ. Но когато през 1136 г. умира поредният херцог, Гийом Х, начело на страната застава 15-годишната Алиенор. Загрижени, че една жена не би могла да управлява херцогството, съветниците я омъжват за френския престолонаследник Луи, който става крал на Франция още на сватбата си – в този ден умира баща му. Но младата кралица взема скоро в свои ръце държавните дела и на Аквитания, и на Франция и разочарова целия двор, очакващ да я ръководи.

Луи е добродушен, честен и вярващ човек, влюбен до полуда, той одобрява всяка стъпка на своята съпруга. Ала взаимност в любовта им няма. Скоро бракът бива разтрогнат, защото Алиенор не е била вярна съпруга… А Алиенор се впуска с цялата си душа и сърце в най-голямото приключение на своя живот – любовта с младия нормандски херцог Анри и бъдещ английски крал Хенри…

Таня КинкелТаня КИНКЕЛ е сред най-продаваните имена в съвременната немска литература. Първия си роман написва на десет години, но истински известна става с втория – посветен на живота на лорд Байрон. Тя е само на 22 години и през дванайсетте години между първата и втората си книга завършва гимназия, германистика и кинознание, спечелва различни стипендии за млади пишещи и пише. Една година след Байрон излиза историята на Алиенор. Романът се продава в неимоверни тиражи и се преиздава до днес – вече 23 години.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара