В най-широкия хол на женското сърце живее в разкош образът на Идеалния мъж. Търсим го цял живот и с него винаги сравняваме намереното. Тестът, на който той трябва да отговаря обаче, може да бъде попълнен от Супермен, Ромео, Рокфелер и Антонио Бандерас – взети заедно. Нужни са още шерп, елтехник, монтьор, масажист, танцьор и по възможност готвач от „Шератон“. На всичко отгоре с възрастта – особено неговата, ние добавяме още изисквания.

Специалисти твърдят, че на всеки десет години мъжът и жената се преоткриват отново. Точно на такива периоди се променя и мъжката химия. Всяка следваща десетица във възрастта му води до необратими промени не само във външността. Сменят се целите, нагласите и поведението му, а с това – и отношението му към жените. Добре е да знаем какво ни чака,

когато той е на: 20

boy-flying-happy-boy-693381_640

Никой не очаква от мъжа в тази възраст да е солиден и мъдър. Жените повече го харесват, когато строи въздушни замъци, a не къща на село. Дори най-взискателните дами му позволяват да фантазира, да се размеква в романтични откровения и да се прави на идиот. Той се опива от безумните си идеи и ги обяснява с жар. Знае, че всяка жена ще му прости невъзможните за изпълнение клетви. Силното му оръжие са вдъхновените обяснения в любов, но не забравяйте, че главата му е пълна с жени от всякакъв калибър. Още няма пари за скъп ресторант, но затова пък ще ви заведе на kино и няма да протестира, ако подсмърчат на рамото му в тъмното. После с вид на римски пълководец ще ви отведе в евтин кафене и за десерт ще ви предложи горещи целувки. Ако на тази възраст обаче у него още не са покълнали романтиката и поезията на ухажването, трябва да ви е ясно, че те никога няма да се появят.

Когато той е на 30

smoke-316496_640

Сложната възраст на мъжкото самоутвърждаване. Мъжът на 30 неистово търси начин да покаже, че има достатъчно качества да е лидер вкъщи, на работа, в компания. Често обаче го прави като недорасъл тийнейджър. Изпада в екзистенциални кризи и си задава въпроси за смисъла на съществуването и мястото си в живота. Знае, че трябва, но с мъка се разделя с нещата, които вече не му подхождат – момчешките дрехи, навици и речник, а понякога и с приятелите. Ако Бог го е дарил с твърде грижовна майка, с нея той най-трудно се прощава. Тя го кара да се чувства сигурен и при всяка трудност тича при нея, макар да съзнава риска да остане вечното мамино синче.

Когато той е на 40

Untitled3

Рожденият ден с номер 40 идва винаги неочаквано. Преходът в нова възрастова група напомня на мъжа плащането на данъци – можеш да го отлагаш, но все някой ден трябва да броиш парите. Умните жени знаят, че този мъж преживява трудни времена. Той има склонност да се прави на неразбран и неоценен гений, нападат го мисли, че е провалил живота си. Освен ако вече не е голям началник, всеки мъж на 40 е изправен пред тежък избор – дали да се примири и мъжествено да се откаже от оплакванията, или да се захване сериозно да промени нещата. Ни една жена, която е с ума си, не очаква той от 8 до 18 часа да е преуспяващ работохолик, от 18 до 20 – остроумен събеседник, а оттам до сутринта – неуморен любовник. Но у него задължително вече трябва да се е появил съзнателният стремеж да гради съвместен живот с жената, която обича.

Когато той е на 50

Untitled4Почти всички мъже мислят, че до тази възраст са длъжни да постигнат всичко, за което са мечтали. Идеалният 50-годишен мъж трябва да е разбрал главното: не постигнатото удължава щастието и младостта, а стремежът към още нови цели. Много жени имат идеализирана представа за мъжете. Мислят, че с възрастта те стават само по-красиви – придобиват мъжественост и зрялост, в маниерите им прозира мъдрост, сивите слепоочия им придават загадъчност. Те не мислят така. Мъжът се плаши повече от нас от старостта и от липсата на перспектива. Точно сега той има нужда от съюзници, с чиято помощ да свикне да се грижи и за състоянието на духа, и за външния си вид. Предполага се, че в тази възраст той вече е маестро на интимните изпълнения. И ако не сега, то друг шанс вече няма.

Когато той е на 60

Untitled5

Е, сега той вече трябва най-после да има време за всички и всичко! Дали работи още, или отдъхва заслужено – трябва да следва зова на сърцето си. И не заради прекарания инфаркт. Болестите и смъртта го ужасяват. Успокойте го, че има кой да се грижи за него. Боже опази, ако разглежда любовта като вид сделка: аз плащам, така че бъдете любезни да ме търпите. Жалко, ако досега не се е научил да се наслаждава на моментите – например на разговори край камината или на слънчевите залези. Печално е, ако все още смята отпуската в Гърция или марковите парфюми за скъпа простотия. Убедете го, че има смелост да приеме факта, че светът ще продължава да съществува независимо от неговото присъствие. И ако някога си отиде, то това не е причина на шестата, седмата или осмата десетка от живота си да се прощава с жизнелюбието и оптимизма си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара