Като майка на момиче се интересувам от женско здраве умножено по две – едно за мен и едно за нея. Ранният пубертет, който виждам по улиците сред момичетата ме притеснява откровено (и момчетата с цици, по-големи от тези на някои техни връстнички, но това е друга тема).

Пубертетът, който навремето караше нашите родители да ни гледат като радиоактивни и готови да избухнат бомби, сега се измества към едноцифрена възраст, с цялата гама развитие на вторичните полови белези.

Доскоро се приемаше, че на 10-11 години е началото на пубертета, но все по-често има момичета, които на 7 започват, както казват старите хора, да се развиват.

Проблемът за малките жени,

тръгнали рано в развитието си е предимно здравословен – изпреварило времето си развитие носи рискове от хранителни разстройства, депресия, по-ранна сексуална активност (с целия спектър проблеми, който не е само ранно забременяване, но и емоционални нарушения и болести, предавани по полов път), а и с доказан по-висок риск от рак на гърдата.

Има едно изследване, което не е в стил „едни учени казаха“, а сериозна научна работа на две дами – Луиз Грийнспан, детски ендокринолог и Джулиан Диърсдорф, учен. Те проследяват в продължение на години 1200 момичета. Авторки са и на книга за ранния пубертет.

Ддвете основни причини, които двете посочват за ранния пубертет са свръхтеглото и стреса. Свръхтеглото води до увеличено секретиране на естроген, който натиска бутона на растежа на гърдите. Но не само. Независимо дали момичето е пълно или не, ако пие сладки напитки, риск съществува.

Стресът и най-вече този, който включва отношенията в семейството, но и тези между децата и родителите, също влияе – тук са всички дрязги, непредвидимите отношения в нестабилна среда, всички форми на домашното насилие , включително и сексуално.

Как все пак да се спре ранният пубертет при момичетата?

Първото, което можеш да направиш като майка, е да не качиш много килограми по време на бременността, а след това да кърмиш. кърмените момичета, оказва се, се развиват по-често „по учебник“.

След това идва ред на добрата семейна среда, така че жени, моля да оставите настрана оправданието на поколенията от ’40-те, ’50-те и ’60-те „не се разведох заради вас – децата“. Времето, което прекарваш с детето си в разговори и прегръдки влияе на здравето.

Храната, ясно е важна

и не е на трето място, но все някой трябва да е последен, нали? Здравословни варианти на сладкото и газираното трябва да бъдат търсени и предлагани на малките, които вече не са вече малки, а млади. В изследването се казва нещо, което хич не ми се споделя, защото противоречи на любимия ми хомеопат д-р Атанас Гълъбов и неговата Световна конспирация срещу здравето.  

Та половин истина не е истина, затова – в това изследвате се посочва, че странно, въпреки очакванията на двете изследователки, соята не предизвиква ранен пубертет при момичетата.

Други статии, които прочетох, търсейки по темата, дават обичайните смислени съвети, които са насочени и към поддържане на нормално тегло:

  • колкото е възможно без ядене на готови или пакетирани храни, т.е. без химически съставки;
  • пресни плодове и зеленчуци, добре измити;
  • хубаво месо (по-малко пилешко и повече домашно)
  • малко захар и подсладители;
  • по-малко пластмасови прибори и съдове за съхранение;
  • без пластмасови бутилки
  • или накратко: здравословна хипстърия.

От сайта на Детелина Стаменова

Facebook Twitter Google+

0 Коментара