Както при всички организми, така и в човешкото тяло белтъчините са в основата на живота. Различните органи и системи се нуждаят от специфични белтъчини, изпълняващи набор от функции:

 • в кръвта – за пренос на различни молекули;
 • при храносмилане – ензими, които разграждат храната;
 • в мускулите – за привеждане в движение.

Това са така наречените „функционални“ белтъчини. Но има и втора вид белтъчини – „структурни“, които не изпълняват конкретна функция, а изграждат и поддържат здравината и структурата на човешкото тяло.

Колагенът е най-разпространеният белтък в човешкото тяло (25-35% от общия), като изпълнява едновременно функционална и структурна роля.

Колагенът придава здравина и еластичност на телесните структури, като освен кожата, изгражда костите, ставите, хрущялите, сухожилията, вътрешните органи, кръвоносните съдове и роговицата на окото.

С напредване на възрастта способността на тялото да произвежда колаген значително намалява, което води до поява на бръчки, петна по кожата, намалена костна плътност (остеопороза), болки в ставите и дегенерация на междупрешленните дискове и хрущялната тъкан.

Източниците на колаген

са храните от животински произход.

В миналото хората са консумирали възможно най-много части от убитото животно (органи, хрущяли, приготвяли са костен бульон), набавяйки си пълния набор от аминокиселини, необходими за синтеза на колаген и съединителна тъкан. Колагенът е богат на аминокиселините глицин, глутамин, хидроксилизин и хидроксипролин, последните две от които на практика не се съдържат в никой друг източник на белтъчини.

Съвременният ни начин на хранене, базиран изключително около консумацията на мускулно месо и филета, силно изменя аминокиселинния баланс в полза на определени аминокиселини.

Вече почти никой не консумира колаген в суров вид – на теория това е възможно, но ще се наложи да глозгате животински кости и сухожилия. По-практичното решение е обогатите менюто си с желатин и хидролизиран колаген.

Какво представлява желатинът?

Желатинът се получава при частичната хидролиза на колаген от животински хрущяли и кости. На практика, желатинът е „сготвен“ колаген. При този процес връзките между някои от молекулите се разграждат и се образуват пептиди.

Желатинът няма цвят и вкус. Разтваря се в топла вода и образува гелообразна текстура в студена вода (сетете се как изглежда пилешката супа, след като я извадите от хладилника). Намира приложение най-вече в хранителната промишленост, фармацевтиката и производството на хранителни добавки и козметика

Какво е хидролизираният колаген?

Хидролизираният колаген (или колаген хидролизат) се получава при по-интензивна обработка на колагена – той се нагрява до по-високи температури и се обработва с ензими. При този процес връзките между аминокиселините се разкъсват, но самите аминокиселини остават „невредими“. Колаген хидролизатът не образува гелообразна текстура и се разтваря както в горещи, така и в студени течности.

Молекулите на хидролизирания колаген са по-малки от тези на желатина, което позволява по-бързо и оптимално усвояване от организма (30 минути след прием).

 

Ползи от приема на желатин и хидролизиран колаген

Приемът на достатъчно желатин и колаген хидролизат е изключително важен за здравето ни. Ползите от тях са следните:

 • Облекчават болките в ставите при хората, страдащи от артрит. Подпомагат възстановяването и изграждането на хрущялна тъкан, отслабена поради износване и натоварване.
 • Повишават плътността на костите при хора, страдащи от остеопороза. Колагенът придава на костите едновременно здравина и еластичност.
 • Подхранват и поддържат растежа на косата и ноктите.
 • Подобряват еластичността на кожата, намаляват бръчките в резултат от стареене, и ускоряват зарастването на белези и рани. Около 70-75% от белтъка в кожата е колаген.
 • Може да помогнат при борбата с целулита.

Освен че доставят в организма необходимите аминокиселини за синтез на колаген, желатинът и хидролизираният колаген са незаменима добавка при хората с стомашно-чревни проблеми, тъй като набавят аминокиселината глутамин, която засилва протеиновия синтез в тънките черва. Червата са “вторият ни мозък” и са пряк път към тялото. Ако червата ни не са здрави, не можем да усвоим пълноценно веществата от храната.

Да не забравяме, че колагенът е и източник на белтъчини. В 1 с.л. се съдържат около 6-7 грама протеин, като така набавяме на организма 18 аминокиселини, 9 от които незаменими. От тези аминокиселини, глицинът подпомага функцията на черния дроб, а лизинът участва в изграждането на мускулна маса и усвояването на калций.

Повечето хора не успяват да си набавят достатъчно от тези аминокиселини чрез храната, защото консумират предимно мускулни меса (филе) като пилешки или пуешки гърди, рибица и пържоли.

Как да си набавиш достатъчно желатин и колаген?

Традиционно хората са си набавяли колаген под формата на желатин от животински храни. Няма как да получиш хидролизиран колаген в домашни условия (освен ако нямаш химическа лаборатория в кухнята си), но можеш да приготвиш костен бульон – достъпен, евтин и вкусен източник на желатин. Въпреки че желатинът не се усвоява толкова пълноценно, колкото хидролизирания колаген, пак можеш да почерпиш голяма част от ползите.

За приготвянето на костен бульон ще са ти необходими 1-2 кг животински кости и месо, богато на съединителна тъкан (телешко, агнешко, птиче и т.н.) и голяма тенджера. Можеш да не изхвърляш костите след хапване и да ги замразяваш, докато събереш достатъчно. Ето бърза и лесна рецепта за костен бульон:

 • Постави костите и месото в тенджерата, заедно с малко зеленчуци – лук, моркови, чесън.
 • Добави сол и черен пипер на вкус.
 • Изчакай бульонът да заври, след което остави да къкри на тих огън в продължение на 6-12 часа.
 • Прецеди течността, налей я в стъклен съд и я съхранявай в хладилник.

Ще забележиш, че бульонът се желира, което доказва съдържанието на желатин. Може да го пиеш като напитка или да го използваш като основа за супи.

Колаген под формата на хранителна добавка

Ако консумацията на костен бульон не е по вкуса ти, може да си набавиш хидролизиран колаген под формата на хранителна добавка. Така спестяваш неудобството от приготвянето му, което както видя отнема доста време.

Тъй като хидролизираният колаген се разтваря както в топли, така и в студени напитки, може да го добавяш към смутита, чайове, кафе или просто да го разтвориш във вода.

Витамини, нужни за производството и обмяната на колаген

Витамините А, C, Е и B6 подпомагат възстановяването на нивата на колаген в организма и забавят процеса на стареене. Тези витамини допринасят за синтеза на нов колаген и намаляват риска от хронични заболявания.

Витамин А играе важна роля в клетъчното делене и здравето на кожата. Можем да го набавим както от животински (ретиноиди), така и растителни източници (каротеноиди). Приемът на витамин А повишава нивата на колаген и подобрява текстурата на кожата, елиминирайки повърхностния слой мъртви клетки.

Витамин C е най-важният витамин при синтеза на колаген. Човешкият организъм не може самостоятелно да произвежда витамин C, затова трябва да си го набавяме чрез храната или чрез хранителни добавки. Освен че участва в производството на колаген, витамин C е мощен антиоксидант, подпомагащ в битката срещу свободните радикали.

Мастноразтворимият витамин Е също предпазва срещу действието на свободните радикали и преждевременното стареене. Има синергично действие с витамин C, участвайки в синтеза на колаген.

Витамин B6 (пиродоксин) подпомага обмяната на колаген и нормалната функция на имунната система.

от сайта на Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара