Учени от САЩ са установили, че молекулите на хормона на любовта окситоцин оказват благоприятен ефект върху сърдечния мускул и предизвикват процеси на регенерация, ако той е увреден, съобщи БТА, позовавайки се на публикация в сп. „Фронтиърс ин сел дивелъпмънт байолъджи“.

„Установихме, че невропептидът окситоцин е в състояние да задейства възстановителни процеси в култури от човешки кардиомиоцити и в увредени сърца на риби от вида Данио рерио (риби зебра). Това проправя пътя към нови терапии за регенериране на сърдечната тъкан в човешкото тяло“, казва Айтор Агире от Мичиганския университет.

Окситоцинът е хормон, който хората и животните отделят при постоянно общуване с „другата половина“ или при отглеждането на потомство. Първоначално учените са смятали, че той е отговорен единствено за активирането на „програмата за майчинство“ и за връзката между половете. Впоследствие обаче е установено, че хормонът влияе върху много други аспекти от поведението на хората и животните, включително тяхната доверчивост и податливост на алкохолно въздействие.

Агире и колегите му неочаквано са открили, че окситоцинът е един от най-ефективните и мощни стимулатори на процеса на възстановяване на сърдечния мускул. Учените са стигнали до това заключение в експерименти с риби Данио рерио (Danio rerio), в хода на които изследователите са увреждали сърцата им с течен азот и са наблюдавали последващата им регенерация.

Хормонална регенерация на сърцето 

В рамките на тези наблюдения учените не само са наблюдавали промените в състоянието и функцията на сърдечния мускул, но и редовно са взимали проби от биоактивни молекули около увредения участък на органа. Анализът на съдържанието им неочаквано е показал, че в тях има много високи концентрации на окситоцин.

Последвалите наблюдения са демонстрирали, че делът на този хормон се увеличава в тялото на рибите зебра около двадесет пъти. Това е придружено от активиране на стволови клетки, образуване на нови кардиомиоцити и миграцията им до мястото на увреждане на сърдечната тъкан. Колкото по-висока е концентрацията на окситоцин, толкова по-бързо протича процесът на възстановяване на сърцето.

След като откриват този феномен, учените проследяват какво ще се случи, ако концентрацията на окситоцин се увеличи в култури, състоящи се от смес от човешки стволови клетки и кардиомиоцити. Направените експерименти са показали, че хормонът на любовта наистина стимулира образуването на нови клетки на сърдечна тъкан, както и че това не се случва, ако работата на клетъчните рецептори, отговорни за засичането на молекулите на окситоцина, е блокирана.

Агире и колегите му смятат, че резултатите от експериментите дават надежда, че учените скоро ще могат да разработят терапия, базирана на окситоцин или подобни вещества, която да стимулират регенерацията на сърцето при хора, преживели тежко увреждане на сърдечния мускул. Това ще допринесе за спасяването на живота на огромен брой пациенти, казват в заключение изследователите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара