Запознаваме се с Кейт, която расте в среда, в която е игнорирана и голямо семейство, което няма възможност да отглежда децата си както трябва. Така тя попада у роднини – Айлийн и Шон, които й показват това, което не е имала досега – дом! Режисьорът Колъм Барейд ни предлага един поглед към това какво означава да имаш семейство.

Той беше специален гост в галавечерта на Ирландия в рамките на фестивала Синелибри и призна, че им е отнело доста време да намерят своята главна героиня в лицето на малката Катрин Клинч. След няколко лични интервюта, настъпва периодът на пандемията и екипът получава видеа за проби и така попадат на Катрин, която толкова ги впечатлява с присъствието си.

По разказа “Foster” на Клер Кийгън,

“Мълчаливото момиче” ни пренася

в една атмосфера, където има малко думи, но усещаш емоциите на главните герои с малки жестове. Как животът на Кейт се променя в къщата на Айлийн и Шон и как те постепенно отварят напълно сърцето си за нея. Колъм споделя, че в момента, в който попада на творбата на Клер Кийган, е толкова впечатлен, че я прочита за половин час и е толкова развълнуван.

Веднага знае, че иска да екранизира историята и го прави с толкова деликатност,

красиви кадри и истинска емоция.

Режисьорът разказва, че ситуацията да оставиш детето си на други роднини за известно време, се е случвало през 80-те години в Ирландия, когато се развива и действието на историята.

Филмът е почти изцяло на ирландски език с много малко английски и се превръща в най-касовият такъв в историята. Освен това е и предложението за “Оскар” на Ирландия тази година.

Човешките емоции и преживявания в “Мълачаливото момиче” са това, което го прави толкова специален от начало до край, а финалът те хваща истински за гърлото. Дори в момента, докато пиша това, се вълнувам от тази последна сцена, припомняйки си я.

Любовта във всичките й измерения

е нещо, което винаги ще има място в историите на екрана и ние поглеждаме към света през очите на срамежливата Кейт. И постепенно проследяваме как се променя той, когато влизат истински родителски грижи. Как едно дете отваря сърцата на хора, преживели трагедия и как всяко едно нещо в живота може да се погледне от толкова много ъгли.

“Мълчаливото момиче” борави с универсални теми за това как да направим добро в живота на децата, но и как се лекува една душа. И отново стигаме до основното – с любов!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара