Те са създадени с благородни цели: да повишат издържливостта по време на тренировка и да стимулират изгарянето на подкожни мазнини. Те обаче съдържат не толкова безобидни съставки, които отключват странични ефекти. Запознайте се с термогенетиците – препаратите, които моделират тялото, докато тренира.

Пещ за мазнини

Името на тези препарати произлиза от принципа, на който действат – термогенеза, или повишаване на телесната температура. Когато термогенезата се задейства, започва усилено изгаряне на мазнини. Затова термогенетиците се смятат за най-мощния стимулатор за горене на мазнини при активно спортуващите. Не разчитайте обаче да отслабнете с тях, ако просто ги приемате и единствената ви физическа активност е изреждане на каналите с дистанционното.

Но освет че стимулират горенето, тези препарати активизират и нервната система. Тъй като основните им съставки са стимуланти от типа на ефедрин, кофеин и бета-агонисти, много често се проявяват странични ефекти като превъзбуденост, безсъние, треперене, мускулни крампи.

Ударна сила

В състава на всяка марка термогенетици обикновено влизат 5-8 компонента от растителен произход. Ефедринът е официално забранен, но се появиха негови аналози. Хитове са:

Гугулстерони и активен форсколин – повишават нивото на хормоните на щитовидната жлеза, ускоряват метаболизма и разпада на подкожните мазнини. (Не е зле да проверите щитовидната си жлеза, преди да започнете да приемате препарати с такива съставки.)

Синефрин – това активно вещество от горчив портокал и неговите аналози имитират действието на хормона адреналин. Повишават концентрацията, стимулират централната нервна система, повишават работоспособността на мускулите. Синефринът е подобен на ефедрина, но е по-безопасен: не учестява пулса и не повишава кръвното налягане.

Екстракт от зелен чай – усилва действието на норадреналина, т.е ускорява разпада на мстните депа. Намялава нивото на лошия холестерин и подобрява изгарянето на свободните мазнини в мускулите.

Гуарана, орех от кола, зелен чай – т.е. кофеин. Той усилва действието на останалите компоненти. Внимавайте, предозирането на кофеин (над 250 мг на прием, над 600 на ден) пренатоварва нервната система и води до загуби на калций и желязо.

Октопамин – действа на клетъчните бета-3-рецептори, като ги заставя да пращат лъжливи сигнали в мозъка, че на организма не му достига енергия. Това не е много полезно за нервната система, но не е толкова опасно, както действието на ефедрина.

Йохимбин – силен стимулатор на потентността. Блокира алфа-рецепторите, които отговарят за разпределението на мастните депа.

Бойци на тихия фронт

L-карнитин – аминокиселина, която подпомага изгарянето на вече освободените мастни киселини. L-карнитинът повишава издържливостта, укрепва сърцето и черния дроб, чисти съдовете и „очертава“ мускулите.

Кофермент Q10 – помага на организма да използав ефективно кислорода, необходим за изгарянето на свободните мазнини. Освен това неутрализира свободните радикали, които се образуват по време на физическо натоварване.

Конюгирана линолеова киселина – стимулира разпада на мазнини, притежава и антиканцерогенни свойства.

Цитримакс – намалява апетита, не позволява на въглехидратите да се отлагат в сатните депа.

Пируват – междинен продукт на окислението на мазнините. В комбинация със зеления чай или кофеина увеличава производството на енергия.

Екстракт от бял или червен фасул – забавя производството на ферменитите, които преработват въглехидратите, като по този начин се намалява нивото на захар в кръвта.

Фосфатни соли – регулират обмяната на веществата, което е особено важно по време на нискокалорийна диета.

Хитозан – подпомага разграждането и преобразуването на мазнините от храната.

Кора от бяла върба – растителен аналог на аспирина, който ускорява разпада на подкожните мазнини и действа обезболяващо.

Ябълкова киселина – повишава издръжливостта и намалява мускулната болка.

Пиколинат хром – подобрява пропускливостта на клетъчните мембрани. Благодарение на него останалите компоненти попадат безпрепятствено в клетките. Стимулира и трупането на мускулна маса.

Начин на употреба

Да започнем с предупреждението – термогенетиците изобщо не са задължителен елемент в спортната ви програма. Да предположим, че спортувате, главно за да отслабнете. Тогава може да прибегнете до тях, ако след 6-месечна прилична тренировъчна дейност ви останат между 3 и 5 излишни килограма, които не се поддават нито на диети, нито на тренировки. Иначе са силен съюзник в периода на натрупване и оформяне на мускулна маса.

Най-доброто време за прием е около половин час преди тренировка. Билдерите може да ги вземат до час по-рано. Времето е достатъчно да се мобилизират подкожните мазнини. Предварителният прием ще стимулира и желанието за тренировка. Друг популярен вариант на прием е през първата половина на деня.

Термогенетиците са няколко вида: капсули, които се разтварят в червата постепенно и действат продължително (до денонощие); таблетки или прахчета – започват да действат след 30 до 60 минути; течни (ампули, банки) – включват се почти веднага.

Дозата, разчетена спред теглото, както и съставът и възможните странични ефекти, трябва да са описани подробно на етикета. Ако такова описание липсав, по-добре не си давайте парите за такъв продукт – със сигурност е нелегално и опасно менте. Обикновено приемът е 1-2 капсули или супени лъжици дневно в продължение на 2 до 4 седмици. Почивката след това трябва да е месец-два.

Въпреки официалната забрана ефедрин може да се намери под различна форма. Използването му винаги носи риск. Ако не гоните професионални цели, насочете се към препарати без ефедрин и кофеин.

Термогенетиците са абсолютно противопоказни за бременни и кърмачки, деца под 18 години, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, мигрена, чести главоболия, страдащите от безсъние или нощни кошмари, страдащите от заболявания на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, черния дроб, бъбреците или нервната система.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара