Блокбастърите са по-склонни да обвиняват егото и алчността на човека за глобалните катастрофи, като пренебрегват бедствията, породени от безразличието на обществото към екологията, установиха учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, цитирани от Върдж.

Страхът от апокалипсис е древен. Темата присъства още в Епоса за Гилгамеш, епична поема от Месопотамия, в която се говори за потоп за края на света и отмъстително божество. Тя е написана около 2100 г. пр. Хр.

Как се е променила визията ни за края на света във филмите и какво може да ни подскаже това, за да го предотвратим?

На тези въпроси отговорят ученият Питър Карийва и студентката Валери Каранца.

Те анализирали апокалиптичните блокбастъри, създадени между 1956 г. и 2016 г. Сценариите на тези филми не се основават на природни бедствия, а посочват различни злосторници – извънземни създания, генетично разработени вируси, злонамерени технологични разработки с изкуствен интелект, световна война.

Резултатите показват, че само в 10 от филмите (или 17 %) причината за апокалипсиса е екологична катастрофа.
Най-честият ѝ причинител в блокбастърите е алчна корпорация („Китайски синдром„, „Силкуд„, „Ерин Брокович„, „Лоракс„), която знае, че замърсява околната среда, но го прави в името на финансовата си изгода.

„В Холивуд, екологичните катастрофи са следствие от човешката дейност, а не от игнорирането на науката или големи бели петна в нея“, пишат учените. Нито един от тези филми не се базира на науката за околната среда или екологията.

Това са само филми, ще кажете.

Пресъздаването на бедствия в киното е важно, защото продукциите могат да накарат хората да търсят потенциални заплахи на грешните места, твърдят изследователите. Човекът има пръст най-вече в климатичните промени, но корпоративните замърсители не са толкова опасни, колкото масовото безразличие.

„Ние не твърдим, че икономиката или човешкият егоизъм са незначителни. Няма съмнение, че онова, което можем да определим единствено като престъпно поведение, нанася големи щети“, каза Питър Карийва.

„Мнението ни обаче е, че отговорното общество и ефективното правителство могат да смекчат тези заплахи, за да предотвратят световни бедствия навреме“, добави той.

В блокбастърите се обръща внимание най-вече на корпоративната алчност, свръхексплоатацията на ресурси или неочаквани последствия от технологичния напредък. Това са „грешки, които хората повтарят и ще продължат да правят, а нашите действия са доста често достатъчни, за да предотвратят проблема“.

Онова, което трябва да ни тревожи, е пренебрегването и безразличието ни към екологията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара