Следващият грандиозен проект на Йордан Камджалов вече е ясен: концерт по Гурецки с гост-изпълнител от световна величина – магнетичната Лиза Джерард, позната на мнозина от австралийското дуо Dead Can Dance и емблематичния саундтрак на филма „Гладиатор“.

Йордан Камджалов, съвместно с неговата концептуална платформа Genesis Orchestra и Лиза Джерард, ще представят на българската аудитория „Симфония на скръбните песни“ по Хенрик М. Гурецки. Концертът ще се състои на 14 март 2018 г. в Зала 1 на НДК.

В рамките на концерта Лиза Джерард ще изпълни свои песни както от соловата си кариера, така и от времето, в което е част от популярната даркуейв група Dead Can Dance.

Пиетета на Дивата към нашенския фолклор е отдавна известен. По нейни думи, след като чула в началото на 80-те изпълнение на БГ Мистериите, решението и да се отправи на рисковано търсене на възможностите на човешкия глас било налице. Със „Скръбните песни“ тя поема ново предизвикателство, като от дъното на покрусата ще се търси обратният път към светлото, на което човекът е неизбежно обречен. Йордан Камджалов определя проекта като най-значимия и съкровен за него в личен, творчески и коцептуален план.

Това е втората колаборация на Лиза Джерард с български артисти. През юни тази година тя реализира съвместен проект с „Мистерията на българските гласове“ – два концерта, в София и Пловдив, на които присъстваха над 3000 души.

Съвместната ѝ работа с Йордан Камджалов отново има за цел да разбие традиционната представа за класическата музика единствено като елитарна и да привлече в залата и неизкушена публика.  Симбиозата между двамата самобитни артисти, които успяват с музиката си едновременно да докосват е доказателство, че класическата музика може да бъде достъпна и за зрителя – „дебютант“.

Концертът „Симфония на скръбните песни“ ще се реализира в рамките на проекта „Свобода в класиката“, който стартира през март 2017 г. в Пловдив с поставянето на едно от най-сложните класически произведения – „Requiem“ на Волфганг Амадеус Моцарт.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара